Obama, Ukrayna sorununu liderlerle görüşüyor

/ Kaynak: AA
Obama, Ukrayna sorununu liderlerle görüşüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Obama, Kazakistan ve İspanya liderleriyle Ukrayna krizini görüştü.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kazakistan Devlet başkanı Nursultan Nazarbayev ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev ve Obama, 24-25 Mart'ta Hollanda'nın Lahey kentinde yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi yaptıkları telefon görüşmesinde uluslararası ve bölgesel güvenlik konularında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, Ukrayna krizinde gelinen noktayı ele alınırken, Nazarbayev Obama'ya Ukrayna krizinin diplomatik çabalar üzerinden barışçıl yolla çözülmesi çağrısını iletti. Nazarbayev ayrıca krizin çözümünde yapılacak müzakerelerin tüm tarafların görüşleri dikkate alınarak yapılmasını gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Obama ise Ukrayna krizinin çözümünde Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesinde etkin bir mekanizma tesis edilmesi çağrısını yineledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Rusya Devlet Başkanı Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de telefon görüşmeleri yaptığı ve Ukrayna ile ilgili gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

ABD Başkanı Obama'nın ayrıca, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de Ukrayna'daki durumla ilgili görüştüğü kaydedildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Rajoy'un görüşmede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüyle egemenliğinin yeniden tesis edilmesi ve krizin hafifletilmesi için Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyalog kurulması ihtiyacı konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Liderlerin, Kırım'da yapılması planlanan referandumu "Ukrayna anayasasını ihlal ettiği" gerekçesiyle reddettiği ve Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili tüm kararlara Kiev hükümetinin dahil edilmesi gerekliliğini vurguladığı belirtildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...