BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Arjantin etine AB ambargosu kalktı

Arjantin etine AB ambargosu kalktı

Deli dana hastalığı yüzünden 1 yıl önce dondurulan Arjantin’den Avrupa’ya et ihracına tekrar başlandı.



Tangonun ülkesi Arjantin, yumuşak etli sığırların yetiştiği “pampa” denen platolarıyla meşhurdur. Bundan dolayı Arjantin mutfağında kırmızı et çok önemli yer tutar. Sabah kahvaltısında bile et yenen bir ülkede şüphesiz hayvancılık sektörü çok önemli bir yer tutuyor. Deli dana hastalığı yüzünden 1 yıl önce dondurulan Arjantin’den Avrupa’ya et ihracına tekrar başlanması ülkede sevinçle karşılandı. Sektörü canlandırmak ve hayancılıktan geçimini temin edenlere moral aşılamak için Arjantin Devlet Başkanı Eduardo Duhalde, tekrar faaliyete başlayan et kesim yerlerini ziyaret etti. Arjantin, dünyanın en büyük et ihracatçısı ülkelerinden biri olmakla birlikte, son yıllarda et ihracında belirgin bir düşüş görüldü.. BSE ve şap hastalıkları yüzünden Avrupa pazarına girmekte bazı güçlüklerle karşılaşılması, Arjantin’i bu alanda yeni pazarlar aramaya sevk ediyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi çerçevesinde, bu bölgede gerçekleştirilecek olan ortak hayvancılık yatırımları sayesinde iki ülke, talebin sürekli artmakta olduğu Ortadoğu pazarına kolaylıkla girme şansına sahip olabilecek. Arjantin, sözkonusu ülkelerle ticari ilişkilerini geliştirebilmek için Türk serbest bölgelerinden yararlanabilecek.. Bu bölgelerdeki depolama imkanları ve mevzuat kolaylıkları büyük bir et ve et ürünleri ihracatçısı olan Arjantin’e önemli fırsatlar sunuyor.
KAPAT