Trabzon Valisi'nden 'keskin nişancı' açıklaması

/ Kaynak: AA
Trabzon Valisi'nden 'keskin nişancı' açıklaması

SPOR Haberleri  / AA

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, olaylı maçının ardından atılan bazı maddelerle 15-20 güvenlik görevlisinin hafif yaralandığını belirtti.

Öz, valilik binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün akşam oynanan ve olaylar nedeniyle tatil edilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı hakkında değerlendirmede bulundu. Karşılaşmanın barış ve kardeşlik içinde oynanması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Öz, "Ancak tabi bu ortamda bazı beklenmeyen olaylar oldu. Biz buna göre de tedbirlerimizi almıştık" dedi.
Maçın başlamasıyla sahaya atılan yabancı maddeler ve başka sebeplerle tansiyonun yükseldiğini belirten Öz, şöyle devam etti:
"Maç tatil edilme aşamasına geldi. O aşamadan sonra da seyircilerimizin sağlıklı şekilde sahadan boşaltılması hem ev sahibi hem de misafir takımın sağlıklı şekilde intikal ettirilmesi için gereken tedbirleri aldık. Yaklaşımımız hep şu oldu; olayların sonuna kadar stadyumdaydım, mümkün olduğunca seyircilerimize, vatandaşlarımıza sert müdahalede bulunmamaya, vatandaşlarımızın, sağlık ve güvenli şekilde evlerine dağılmasını sağlamaya çalıştık. Mümkün olduğunca müdahalede bulunmadık ancak birkaç defa belli gruplar tarafından takımların bulunduğu şeref tribünün olduğu bölüme hücum olunca polislerimiz mecburen o hücumu durdurmak için tedbir aldılar. Onun dışında seyircilerimize, vatandaşlarımıza ne sert bir müdahalede ne de gaz ve benzeri müdahalelerde bulunduk." Öz, ilerleyen saatlerde sağduyulu vatandaşlar sayesinde taraftarların sakinleşmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın evlerine dönmesinin arkasından da biz gerekli tedbirleri alarak önce Trabzonspor'u sonra da misafir takımı intikal ettirdik. Yaşanan olaylar, istemediğimiz olaylar futbol, spor bu olmamalı. Biz isteriz ki bütün takımların taraftarları gelsin birkaç gün vakit geçirsin, rahat şekilde maç izlesinler. Yenen de yenilen de birbirini tebrik ederek sahadan ayrılsın. Spor ve futbol bu olmalı. Bunun için çalışmalıyız. Yaşanan bu kötü olaydan da mutlaka hepimizin alması gereken dersler var. Yöneticiler olarak bizim almamız gereken dersler var, spor yöneticilerinin alması gereken dersler var, kamuoyunun mutlaka alması gereken bazı dersler var. Bundan sonra inşallah bu tür olayların yaşanmaması için mücadelemize ve arayışımıza devam edeceğiz."
Vali Öz, olaylar sırasında yaralananlar olduğunu da ifade ederek, "Özellikle belli seyircilerin şeref tribünü bölgesine yüklenmesi ile atılan bazı maddelerle hafif şekilde yaralanan güvenlik güçlerimiz var. Bunların sayısı 15-20 civarında. Bunların hepsi yaralı sayılmaz, kısmi sıyrıklar ve kızarıklar şekilde olanlar da var. Ağır yaralı ve sıkıntılı olan bir güvenlik görevlimiz yok" dedi.
-Çatılardaki güvenlik güçleri
Binaların çatılarına yerleştirilen güvenlik güçleriyle ilgili bir soruyu ise Vali Öz şöyle yanıtladı:
"Bazı tedbirler önleyici tedbirlerdir, olaylar olmadan önce almanız gereken tedbirlerdir. Maçın kardeşlik içinde geçmesi için bütün altyapıyı oluşturduk. Kurumlar ve kişiler ile görüştük. Gerekli tedbirleri aldık. Özellikle stadyumun etrafındaki atıl binalarda güvenlik boşluğu oluşmaması için tedbir aldık. Bunlar vatandaşın balkonuna, çatısına yönelik yorumlandı. Fakat bizim böyle bir düşüncemiz olmadı. Belli dönemlerde olay çıktıktan sonra ekstra gayret göstermeniz gereken hususlar olabilir. Bazı binalarda olan arkadaşlarımız bu önleyici tedbir amacıyla ne oluyor, gözlemlemek amacıyla buralarda görev aldı."
-Polis memurlarının sosyal medyadaki ifadeleri
Sosyal medya üzerinden iki polis memurunun Trabzonlulara yönelik hakaret içeren ifadelerde bulunduğu sorusu üzerine Öz, "Bu olay bizi çok üzdü. Komşu illerden takviye aldığımız iki polis memurun ifadesi, çok acemice, yersiz ifadelerdi. İlgili müdürlükler ile görüştük, iki polis memuru hakkında idari soruşturma yapılacak. İşin başından sonuna kadar güvenlik görevlilerimize sakin olmalarını, mümkün olduğu kadar vatandaşları ikna ederek görevlerini yapmalarını tavsiye ettik. Polis memurlarının böyle bir ifade kullanılması çok kötü. Haklarında gerekli işlemler yapılacak" diye konuştu.
Vali Öz, 4 ilden destek amacıyla güvenlik görevlilerinin maç için Trabzon'a geldiğini de kaydetti.
-14 kişi hakkında suç duyurusu
Bu arada, Trabzon Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, maç öncesi, maç esnası ve maç sonrası güvenlik tedbirleri için 400'ü özel güvenlik olmak üzere toplam 1546 personelin görevlendirildiği belirtilerek, şunları kaydedildi: "Gerek misafir takım Fenerbahçe, gerekse Trabzonspor'un stadyuma gelişleri esnasında önceden belirlenmiş tedbirler uygulanmıştır. Maç sonrası her iki takım kafilesinin güvenli şekilde stadyumdan çıkarılmaları sağlanmıştır. Maç sonrasında meydana gelen olaylarda bazı güvenlik görevlileri çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralanmıştır. Maç öncesi, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 14 şahıs hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."
Açıklamada, olaylar esnasında biri ambulans 7 araç ile çevredeki bazı iş yerlerinin hasar gördüğü belirtildi.

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...