Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nijerya'dan tarımsal işbirliği isteği

/ Kaynak: AA
Nijerya'dan tarımsal işbirliği isteği

Ekonomi Haberleri  / AA

Mahamadou, Türkiye'nin, tarım alanında önemli başarılara imza attığını belirterek, "Bu alandaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou:- "Türkiye, tarım alanında önemli başarılara imza attı. Bu alandaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz"- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:- "Türkiye, bioçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri. Türkiye, üç önemli gen merkezinin kesişim alanında bulunuyor"

Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou, Türkiye'nin, tarım alanında önemli başarılara imza attığını belirterek, "Bu alandaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) toplantı salonunda Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou ve beraberindeki heyetle görüştü.

Mahamadou, Türkiye'nin tarım alanında önemli başarılara imza attığını belirterek, "Bu alandaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz" diye konuştu. Nijer'in kuraklığa ve iklim değişikliklerinin yaşattığı olumsuz etkilere maruz kaldığını ifade eden Mahamadou, ülkesinin bu olumsuzları aşmada ve tarımda kendine yetebilmesi için başlattıkları Ar-Ge programı ile verimliliği artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin tarım sektörü ve tarımsal araştırmalarla ilgili sistemini ve bu alandaki işleyişi hakkında bilgi veren Bakan Eker ise Türkiye'de yaklaşık 24 milyon hektar arazide tarım yapıldığını, Türkiye'nin polikültür tarım yaptığını ve yaklaşık 150 değişik tarımsal ürünün yetiştirildiğini bildirdi. Türkiye'nin tarımsal alandaki yurtiçi hasılanın 62 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Eker, şunları kaydetti:

"10 yıl önce biz bu araziden 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyorduk. Şu anda bu tarımsal üretim hacmiyle Avrupa ülkeleri arasında 1, dünya ülkeleri arasında da 7. büyük tarım ülkesiyiz. Tarımsal hasıla ve ticaret bakımından Türkiye net ihracatçı bir ülke. Yani dünyaya sattığımız tarım ve gıda maddeleri, aldığımızdan daha fazla. Geçen seneki ihracat 18 milyar dolar."

Türkiye'nin bioçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu kaydeden Eker, "Türkiye, üç önemli gen merkezinin kesişim alanında bulunuyor" dedi. Son 10 yıldaki gelişmelerin daha çok verimlilik artışıyla sağlandığına dikkati çeken Eker, bu verimlilik artışını sağlayacak şekilde politika ve proje uyguladıklarını söyledi.

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ifade eden Eker, gelecek bilimciler, 21. yüzyılda dünyada su, gıda ve enerji olmak üzere 3 mücadele alanı olduğunu söylediklerini, dünyada kullanılan suyun yaklaşık yüzde 75'inin tarımda kullanıldığını, bu nedenle mücadele konusunun ikiye düştüğünü kaydetti.

Bakan Eker'in konuşmasının ardından TAGEM Genel Müdürü Masum Burak, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ve beraberindeki heyete, Türkiye'nin tarımsal araştırmalar sistemini ve uygulamalarını anlattı.

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ile Bakan Eker, birbirlerine hediye verdiler.

Daha sonra Bakan Eker, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ve beraberindeki heyete Gen Bankasını gezdirdi.

Mahamadou'ya bilgi veren Eker, Avrupa kıtasında 2 bin 400 olan endemik bitki türünün Türkiye'de 4 bin 200 olduğunu belirtti. Bunların gıda güvenliği ve gelecekte gıdayla ilgili yapılacak araştırmaların potansiyeli açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, "Türkiye buğdayın ana vatanı. Bizim topraklarımızda buğdayın 27 çeşit yabani akrabası var. Yeni bir çeşit araştırıldığı zaman tabiattan alınıyor ve değerlendiriliyor. Önümüzde muazzam bir potansiyel var" dedi.

Bitki müzesinin sadece bitkinin kurutularak depolandığı ve bilgisayar ortamına aktarıldığı yer olduğunu anlatan Eker, Antalya'da 2010'da açılan merkezde bitkilerin tohum, yaprak ve köklerinden tıp kullanılacak çeşitli ekstreler alındığını anlattı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...