BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bayramda da sağlıklı beslenin

Bayramda da sağlıklı beslenin

Fazla et tüketimi kolesterolü artırıyor. Kurban Bayramı’nda, özellikle risk grubunda bulunanların eti haşlayarak tüketmeleri tavsiye ediliyor



İSTANBUL - Kurban Bayramı’nda beslenme alışkanlıkları konusunda uyarıda bulunan Acıbadem Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün “Fazla et, hamur işi ve çikolata tüketilmesi kolesterol düzeyinde ani yükselmelere neden olabilir ve buna bağlı sağlık problemleri gelişebilir” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı araştırmalara göre ülkemizde 9 milyon kişinin kolesterol düzeyi sınır değerlerin üzerinde bulunuyor. Kalıtımsal olarak ülkemizde iyi kolesterol düzeyinin de düşük olması kalp hastalıkları açısından önemli bir risk oluşturuyor. Yağlı ete dikkat Koptagel İlgün, bayramda fazla miktarda et, yağlı yemek ve hamur işlerinin tüketilmesinin kolesterol düzeyini artıracağına dikkat çekerek “Özellikle diyet yapması gereken kronik sağlık problemleri olan kişiler için ciddi sağlık sıkıntıları oluşabilir” dedi. İlgün, “Bu bayramda fazla et tüketildiği bir gerçek. Etin hem taze hem de yağ oranının fazla olması problemi büyütüyor. Diğer taraftan bayram ziyaretlerinde etin yanında kandaki kolesterol oranını etkileyen hamur işi tatlılar, çikolatalar ikram ediliyor. Bunlara hareket azlığı da eklenince sağlık problemlerinin ortaya çıkma ihtimali artıyor. Özellikle kalp-damar hastalığı olanlarda, şeker ve böbrek hastalarında, ayrıca kolesterol tedavisi görenlerde vücudun dengesi bozuluyor. Şeker, tansiyon, kalp ilacı kullanan kişilerin bayramda ilaçlarını aksatmamalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu. Tavsiyelere uyun Koptagel İlgün “günlük tüketilen et hem yağsız olmalı hem de miktarı azaltılmalı” diyor ve ekliyor: “Etin yanından diğer hazmı zor ve tatlılardan kaçınılmalı. Tansiyon ve kalp problemi olanlar bir kereden bir şey olmaz dememeli, tuzsuz ve yağsız et tercih etmelidirler. Bayram süresince sebze, meyve yemeye özen gösterilmeli. Bol su içilmeli. Bu sayede et ve hamur işi gıdaların tüketilmesi de azaltılmış olur. Ayrıca sağlık durumu iyi olanları da düzenli yürüyüş yapmayı ihmal etmemeliler.” Aşırılıktan kaçının İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, etten vücuda gelen kimyasalların zararlı olduğunu ve kırmızı etin kandaki ürik asit seviyesini artırdığını kaydetti. Prof. Dr. Hatemi, kalp-damar hastalığı bulunanlara, aşırı et tüketmemelerini tavsiye ederken, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, “Kalp-damar hastaları ile yüksek tansiyonu olanlar yağsız dana etiyle beslensin. Bu kişiler özellikle kuzu ve koyun etinden sakınsınlar” diye konuştu. Sebzelerle pişirin Beslenme uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Bayramda, birdenbire çok fazla et yemenin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini belirtti. Etin sindiriminin zor olduğuna vurgulayan Baysal, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk doğuracağını kaydetti. Baysal, kesilen hayvan etinin en az 1 gün soğutucuda bekletilmesi gerektiğini ifade etti.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT