BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Buzdolabını doğru kullanın

Buzdolabını doğru kullanın

Kurban Bayramı nedeniyle adeta kasap dolabı haline gelen buzdolaplarınıza, etleri nasıl yerleştirmeniz gerektiği hem besinlerin tazeliğini ve proteinini koruması bakımından hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Buzdolabınızı doğru kullanmak, içindeki meyve, sebze ve etlerinizi daha uzun süre muhafaza edebilmek için bazı önerileri dikkate almanız gerekir...



1 - Gıdaların buzdolabında tutulma süreleri büyük önem taşır. Etler buzdolabında ambalajlı olarak en çok 3 gün tutulmalıdır. 2 - Yemeklerin buzdolabına sıcak konulmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü sıcak yemekler dolabın iç sıcağını arttırır ve bu diğer gıdaları olumsuz etkiler. 3 - Pişmiş yemekler kapalı kaplar içinde 3 - 4 gün, zeytinyağlı yemekler ise 4 - 5 gün kadar buzdolabında tutulabilir. 4 - Gıdaların yerleştirilme biçimleri de buzdolabının çalışmasını birebir etkileyen bir faktördür. Bunun için öncelikle buzdolabının aşırı doldurulmaması gerekir. Yiyecekler arasında boşluk bırakılması ve soğuk havanın dolabın içinde rahat dolaşımının sağlanması son derece önemlidir. Ancak bu sayede soğutmanın verimli olması sağlanır. 5 - Yiyecekler birbirlerinin kokularını çekebilme özelliğine sahip oldukları için buzdolabına kapalı kaplarda yerleştirilmesi daha doğrudur. 6 - Yiyecek maddelerini ambalajlarken içinde mümkün olduğu kadar az hava kalmasına dikkat edilmelidir. Böylece gıdaların bozulmasında önemli etken olan oksijen ortamdan kısmen uzaklaştırılmış olur. 7 - Buzdolabının kapısı sık sık açılmamalı, manyetik kapı contaları zaman zaman kontrol edilmelidir. 8 - Buzdolabının soğutma ayar düğmesi iklim ve bölgesel şartlara göre düzenlenmelidir. Kış mevsiminde veya soğuk bölgelerde termostat ayarı düşük tutulmalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT