Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Myanmar hükümeti, BM'nin Müslüman katliamı raporunu kabul etmiyor

/ Kaynak: AA
Myanmar hükümeti, BM'nin Müslüman katliamı raporunu kabul etmiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar hükümetinin araştırma komisyonu, BM'nin ülkenin batısındaki bir köyde Müslüman katliamına ilişkin raporunun gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Myanmar hükümetinin araştırma komisyonu, Birleşmiş Milletler'in (BM) ocak ayında ülkenin batısındaki bir köyde Müslümanların katledildiğine ilişkin raporunun gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Araştırma komisyonu, Arakan eyaletinde ocak ayında Müslümanların öldürüldüğüne ilişkin bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Komisyonun kendisi tarafından hazırlanan başka bir raporda, Bangladeş sınırı yakınlarındaki Maungdaw kasabasına bağlı Du Chee Yar Tan köyünde olanlara ilişkin Myanmar hükümetinin başından beri iddia ettikleri yinelendi.

Myanmar Kızılhaçı'ndan Thar Hla Shwe'nin başkanlık ettiği komisyonun, söz konusu raporu bölge sakinlerinden 175 kişinin ifadelerine dayanarak hazırladığı ifade edilirken, Thar Hla Shwe, Myanmar'da düzenlenen basın toplantısında "Cesetler nerede, cesetler nereye gömüldü" diye sordu ve iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Myanmar Devlet Başkanlığı danışmanı ve komisyon sekreteri Kyaw Yin Hlaing de köydeki olayların Budist bir polisin kaybolmasından sonra çıktığını ve ondan başka da hayatını kaybeden olmadığını söyledi.

nbsp;BM'ye göre, polisin kaybolmasının ardından güvenlik güçleri Rohingya Müslümanlarına ait evlere baskın düzenledi. Baskınlar görünüşte polisi bulma amacını taşısa da daha sonra katliama dönüştü.

"BM'ye inanırım"

Açıklamaları değerlendiren İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkililerinden Phil Robertson, "Myanmar hükümetinin raporu ile BM'nin raporu arasında bir tercih yapmak durumunda kalsam BM'ninkine inanırım" dedi.

Roberton, Myanmar hükümeti komisyonunun şeffaf ve güvenilir olmadığını söyleyerek, "İfadelerin hangi koşullar altında alındığını bilmek isterim. Mesela, acaba köylüler olanları anlatırken yanlarında güvenlik görevlileri var mıydı" dedi.

BM, ocak ayında Arakan'daki köye düzenlenen saldırıda en az 48 Müslümanın Budist çetelerce öldürüldüğüne ilişkin kanıtların bulunduğunu bildirmiş, Myanmar hükümetinden acilen ve tarafsız bir soruşturma başlatılmasını, sorumluların cezalandırılmasını talep etmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...