Diyanet İşleri Başkanı: "Zekat paralarıyla okul yapılamaz"

/ Kaynak: AA
Diyanet İşleri Başkanı: "Zekat paralarıyla okul yapılamaz"

GÜNDEM Haberleri  / AA

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılamaz. İslam'ın da olsa reklamı, propagandası yapılamaz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kuveyt Devleti Zekat Fonu Kurumu ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Grand Cevahir Otel'de düzenlenen "22. Uluslararası Güncel Zekat Sorunları Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görmez, İslam'a ait olmayan üretim biçimlerinin insanları kuşattığı bir dünyada yaşanıldığına dikkati çekerek, zekatı İslam'ın ekonomik düzeni içerisinde anlamak ve değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, zekatın ahlaki prensiplerden bağımsız olarak ele alınamayacağına işaret ederek, zekatın, bütün ahlaki ilkelere rağmen, toplumsal katman olarak ihtiyaç sahibi konumunda bulunanların diğer müminler üzerindeki hakkı olduğunu söyledi.

Bu durumun, asgari ölçüler içerisinde zekatı vermeyenlerin, ihtiyaç sahiplerinin hakkına ve hukukuna uymadıklarını gösteren bir sınır olduğunu belirten Görmez, şöyle konuştu:

"İslam bu hakka riayet etmeyenleri hududullaha tecavüz olarak değerlendirir. Bu sınırın dışında Kur'an'ın müminlere kendilerine rızık olarak verilenlerden infak etmeyi ahlaki olarak tavsiye ve teşvik etmektedir. Sadece zekatı hesap ederek toplumsal vazifeler yerine getirilmez. Bugün dünyada pek çok Müslüman'ın açlıkla pençeleştiği, bir kaç saniyede bir kaç çocuğun açlıktan öldüğü bir dünyada acaba Müslümanlar sadece yüzde 2,5'la iktifa edebilirler mi? İşte belki alimlerimiz, fakihlerimiz bu toplantıda bu konuyu da ele alacak."

Görmez, zekatın yanında sadaka, infak ve karzı hasenin de infak olduğunu ifade ederek, ibadetin şeklinden ziyade aslolan ibadetlerdeki amacın ve anlamın idrak edilmesi olduğuna vurgu yaptı.

Zekatın yönetimi ve denetimi

Zekatın sorunları kabilinden ele alınacak en önemli hususlardan birinin ise zekatın yönetimi ve denetimi olduğuna dikkati çeken Görmez, "Yapılan tüm çabalarımız yeniden bu medeniyetin yeryüzünün tüm mazlum ve mağdur insanları için bir umut olmasına yönelik olmalıdır. Bugün biz Müslümanlar olarak önce kendi nefsimizden başlamak üzere zihnimizi, mala mülke, servete ve paraya bakışımızı değiştirmeli ve her türlü arınmayı yapmalıyız. Bu arınmayla birlikte toplumsal değişimin nasıl olacağı sünnetullahın bir gereğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün İslam dünyasının her şeyden önce bir zihniyet devrimine ihtiyaç duyduğuna değinen Görmez, şunları kaydetti:

"İbadeti bir bütün halinde görmeyen, kendi içinde hayatı parçalayarak, departmanlara bölen zihniyetin var ettiği toplumdan, her şeyi kuşatacak şekilde ahlaki prensiplere uygun hareket eden bir toplumsal yapı meydana gelmez. Bugün birçok şey, güç ve servet tutkusu için istismar edildiği gibi İslami birçok kavram da bilerek veya bilmeden istismar edilebilmektedir. Bugün İslam dünyasında istismar edilen müesseselerin başında zekat müessesesi geliyor. Fakirin hakkı olan zekat müessesesi, iktisadi teşekküller haline dönüşebilmektedir ve bu vahimdir."

"Denetim mekanizması kurulmalı"

Mehmet Görmez, dini vecibe olarak yapılan mali ibadetlere yönelik hizmet yapma vaadiyle ortaya çıkan bir kısım kuruluşların, kolayca istismara kapı aralayacak hale bürünmekte olduklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Klasik dönemlerde kamusal ahlaki denetimler mahallinde kolayca yapılırken bugün, modern hayatın getirdiği karmaşa ve kargaşa içerisinde gönüllülük esasına göre hareket eden yapılarda kamusal denetim gereğince yapılamamaktadır. Özellikle dini vecibeler kapsamında olan mali ibadetlerle ilgili yani zekat, sadaka, kurban, infak ve benzeri yardımların toplanma ve harcanma usulleriyle ilgili kamu adına dini hassasiyetlere uygun bir denetim mekanizması kurulmalıdır.

Zekat müessesesinin temellerini değiştirerek, fakirliği ve yoksulluğu ortadan kaldırma ve azaltma amacını bir tarafa bırakarak, zekatı kendi düşüncemizin, dünya görüşümüzün, güç ve çoğaltma tutkumuzun bir aracı haline getirmek hem Allah'ın hududuna hem Allah'ın kullarının hukukuna alenen tecavüzdür. Buna göre Afrika'da açlıktan ölen insanların hakkıyla cami yapılmaz. Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılamaz. Suriye'de ot kaynatarak hayatta kalmaya çalışan kadınların, çocukların hakkıyla fisebilillah maddesine zorlama teviller sokarak gazete çıkarılamaz, televizyon kurulamaz. İslam'ın da olsa reklamı, propagandası yapılamaz. Aç komşularımızı ihmal ederek, yok sayarak, öksüzleri ve yetimleri muhtaç bırakarak, zekatla kendi derneğimizin, vakfımızın, teşekkülümüzün bu diyanet de olsa gelişmesini hiç kimse önceleyemez."

"Berkin Elvan gencimize cenabı haktan rahmetler diliyorum"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Hemen yakınımızda, yanıbaşımızda dün hayatını kaybeden bir gencimiz oldu. Berkin Elvan gencimize Cenab-ı Hak'tan rahmetler diliyorum, kederli ailesine sabırlar ihsan ediyorum ve yüce Rabbimden bu topraklarda ve alemi İslam'da hiçbir gencimize, hiçbir ailemize, annemize, babamıza, o tür üzücü hadiselerin yaşatmamasını temenni ediyorum. Yüce Rabbimizden milletimizin fertleri arasında barışı, huzuru, kardeşliği egemen kılmasını niyaz ediyorum."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...