Babacan: Her şeye rağmen büyüme devam

Babacan: Her şeye rağmen büyüme devam

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye bütün bu olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ediyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda konuştu. Amerika'da başlayan ve dünyayı etkisi alan krizin zayıf bir toparlanma içerisinde olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Babacan, şöyle konuştu: "2008-2009 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz geçen yıllardan itibaren bir toparlama dönemine girmiş durumda. Bu toparlama güçlü bir toparlama değil maalesef. Zayıf bir toparlama, kırılgan bir toparlama. Aynı zamanda dengesizlikleri de içinde barındıran bir toparlama. Problemlerin çözümü adına atılan adımlar, aslında ileriye doğru başka riskleri de beraberinde getirmiş durumda. Şu an gelişmiş ülkelerin kamu borcu, tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişmiş ülkelerin borcunun milli gelire oranı neyse, şarj oranı şu an o seviyelere ulaşmış durumda."
"AVRUPA BİR NUMARALI İHRACAT PAZARIMIZ"
Türkiye'nin ihracatında önemli bir yerin Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ticaret olduğuna değinen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Avrupa'nın durumu bizim için önemli. Avrupa şu an bir numaralı ihracat pazarımız. Evet, Afrika ve Ortadoğu'yu topladığımızda, Avrupa Birliği'nde olan ihracatımıza artık yakın rakamlar görmeye başladık. Ama hala sıralamaya koyduğumuzda bir numaralı ihracat pazarımız Avrupa Birliği. Avrupa'da bu yıl geçen yıllara dair bir miktar daha iyi bir tablo beklenmekte. Özellikle Avrupa bölgesi hep negatif büyüme rakamları gösteriyordu. Bu yıl ilk defa pozitif bir büyüme gerçekleşecek. Bunun da ihracatımız üzerinde mutlaka olumlu etkileri olacak. Kaldı ki bizim bu yıl Ocak ayı ihracat artış oranlarımıza baktığınızda sadece İspanya ile olan ihracatımızda yüzde 20'ye yakın bir artış var. İhracatımızdaki toparlanma ağırlıklı olarak Avrupa piyasasındaki iyileşmenin getirdiği bir sonuç aslında."


"HERKES G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞIMIZIN İCRAATLARINI MERAK EDİYOR"


Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel ekonominin gelecek yıl Türkiye'nin görevi devralacağı G-20 Dönem Başkanlığı'ndaki ihracatlarını merakla beklediğine değinerek şöyle konuştu: "G-20 dönem başkanlığına çok kolay bir şekilde seçildik. Bu sorumluluğumuzun gereği, dış konjonktürü çok yakın takip etmemiz hatta dünya ekonomisiyle ilgili, finansla ilgili yapılacaklar konusunda gündem oluşturma gibi bir sorumluluğumuz var. Şimdi herkes bizim 2015 yılı dönem başkanlığımızın önceliklerini bekliyor. Türkiye küresel ekonomiyle ilgili nasıl bir bakış getirecek, küresel ekonominin sorunları için neler önerecek, bunu nasıl oluşturacak diye şu an büyük bir merakla bu beklenmektedir."


"BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ"


2013 yılında işsizlik oranlarının arttığını ama bunun yanında iş gücüne de katılımın arttığına dikkat çeken Ali Babacan, sözlerine şöyle devam etti: "Şöyle bir genel tabloya baktığımızda, Türkiye'nin bütün bu olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'deki yatırımların devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'de istihdamın arttığını görüyoruz. Evet 2013 yılında 2012 yılına göre bir miktar işsizlik oranında artış var ama iş gücüne katılım oranında da çok ciddi bir artış var. Özellikle gençlerimizin ve kadınlarımızın iş gücüne katılımı çok artmış durumda. Son 4 yılda Türkiye'de çalışan kişi sayısı 6 milyon arttı. Türk ekonomisi 6 milyon ilave istihdam oluşturdu."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...