Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşte dolarla ilgili son tahminler

İşte dolarla ilgili son tahminler

Ekonomi Haberleri

Doların 2,25'in üzerine çıkmasının ardından ekonomistler, seçimden önce sıçramaların devam edeceğini ve doların 2,30'u aşabileceğine dikkat çekti.

Dolar, dış piyasalar ve iç siyasi endişelerin etkisiyle 2,25'i aşarak 26 Şubat'tan bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Ekonomistler, dolarda yaşanan hareketi ve bundan sonrasına yönelik beklentilerini CNBCe.com'a anlattı. Uzmanlara göre seçim öncesi doların yukarı yönlü seyri devam edebilir. 'KIRMIZI ÇİZGİ 2,40' Doların yükselişinde rublenin değer kaybetmesi ve politik endişelerin artmasının etkili olduğunu belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Haluk Mutlu, "2,30-2,33 seviyelerinde kalması lazım; üzerine giderse ciddi problemler yaşanır diye düşünüyorum. Yukarı gitme ihtimali çok da düşük değil. Piyasa oyuncuları veya döviz borcu olanlar 2,40'lı seviyeleri kırmızı çizgi olarak kabul eder. Piyasa panik olur. O yüzden en tehlikeli yer 2,33, arkasından da 2,40'lar. Seçimden önce 2,33'ler en yüksek olur, seçimden sonra 2,55-2,60'lara çıkabilir" dedi.

'TANSİYONU YÜKSELTECEK EKSTRA BİR ŞEY YOK'

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de son birkaç gündür yaşanan hareketlenmenin Türkiye'ye özgü olduğunu belirterek, "Merkez Bankası zaten elindeki tüm gereçleri kullanıyor. dolayısıyla şu anda faiz yetersiz gibi gözüküyor. Seviye olarak 2,25 önemli onun üzerinde de 2,28 önemli. Ancak tansiyonu yükseltecek ekstra birşey yok şu an" dedi.

'SEÇİMDEN ÖNCE SIÇRAMALAR OLACAK'

Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Merkez Bankası'nın öncelikle bu hareketin geçici mi yoksa kalıcı mı olacağına bakıp sonra harekete geçeceğini belirterek, "2,25'lerin üzerinde kalıcı olursa Merkez Bankası tarafında veri setinin bozulmasını da getirir, istemeyeceği seviyelere yakınız. ABD'den tarım dışı istihdam verisi çok kuvvetli gelse de enflasyon verisini kontrol edeceğiz, sonrasında ABD'den tamamen umut kesilecek ya da doların üzerinde hafif baskı olacak. Tarım dışı istihdam verisi ve politik tansiyonun etkisi var şu an. Seçim öncesinde, bu 15 gün içerisinde dolarda sıçramalar olacak. Ama bunlar sıçrama mı kalıcı mı geçici mi olacağı yine de ABD'ye bağlı. Göbek bağıyla ABD'ye bağlıyız. 2,25'in üzerinde kalırsa eğer 2,32-33'leri test etme olasılığı var. Ama belki Merkez Bankası oraya sıçramasına izin vermez" diye konuştu.

'SEÇİME KADAR 2,30 POTANSİYELİ YÜKSEK'

Tacirler Menku Değerler Koordinatörü Erkin Şahinöz, dövize üç ayrı koladan gerçek talep geldiğini belirterek, "Birincisi, daha önce kur yukarı giderken döviz satan, kur aşağı gelirken de döviz alan yurt içi yerleşiklerin davranışında radikal bir değişim var. Şimdi kur yükseldikçe döviz alıyorlar. Bunun da nedeni bozulan algı. Geçen yıl Mayıs'tan beri döviz mevduatlarında 26 milyar dolara yakın artış var. Üstelik Merkez Bankası'nın faiz artışı da bu algıyı değiştiremedi çünkü yurt içi yerleşikler Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra 6 milyar dolar daha döviz aldı. İkincisi döviz açığı olan finans dışı özel sektör. 170 milyar dolar civarında açık pozisyonları var. Algıları değiştiği için kurdaki yükselişin kalıcı olduğu kanaatindeler döviz alıyorlar, üçüncü olarak da azalan yabancı yatırımcı ilgisi var. Seçime kadar tansiyon düşmez bilakis artar. kritik seviyeler 2,20-2,25 2,30-35 bandı, 2,40, 2,45, 2,48-2-50 bandı. seçime kadar 2,30-35 bandına yükseliş potansiyeli çok yüksek. hatta 2,39-40 bölgesine doğru da bir atak olabilir. Seçimlerden sonra dahi 2,15 'in altı zor görünüyor" dedi. (Kaynak: cnbce)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...