Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB'den Rusya'ya yaptırım hazırlığı

/ Kaynak: AA
AB'den Rusya'ya yaptırım hazırlığı

DÜNYA Haberleri  / AA

AB, Ukrayna'daki kriz bağlamında Rusya'ya yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), 6 Mart'ta Ukrayna konusunda devlet ve hükümet başkanları seviyesinde yapılan zirvede üzerinde anlaşılan üç aşamalı stratejinin ikinci ayağı çerçevesinde Rusya'ya yaptırım uygulamaya yönelik hazırlık yapıyor.
AB liderleri, krize diyalog yoluyla çözüm bulunmasına katkı sağlamak amacıyla görüşmelere başlanmaması durumunda Rus yetkililere Birlik ülkelerine seyahat yasağı getirilmesi, mal varlıklarının dondurulması ve AB-Rusya Zirvesi'nin iptalinden oluşan üç yaptırımı devreye sokma kararı almışlardı.
Liderlerin aldığı kararlar çerçevesinde hazırlıkları başlatan AB ülkeleri, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması konusunda pazar günü yapılacak referandumdan vazgeçilmemesi ve Rusya'nın uluslararası aracılarla görüşmeye başlamaması durumunda pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında yaptırımları hayata geçirmeyi öngörüyor.
AB kaynakları, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını "Ukrayna'nın egemenliğinin ihlalinden sorumlu olanlarla" sınırlı tutulacağının altını çizerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ya da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi isimlerin listede yer almayacağını belirtiyor.
AB'nin daha önce Libya ve Suriye'de hazırladığı ilk yaptırım listelerinde yaptığı gibi, Putin'e yakın çevrede bulunan askeri ve siyasi üst düzey yetkililerin listeye dahil edilmeleri bekleniyor. Rusya'nın işbirliği içine girmemesi halinde ise bu listenin genişletilmesi gündeme gelebilecek.
AB, olası yaptırımların etkisini artırabilmek için üçüncü ülkelerin de bu yaptırımlara paralel hareket etmelerini sağlamaya çalışıyor.
Ukrayna'daki krizde, özellikle de Kırım'daki durumda radikal bir değişiklik olmaması halinde AB dışişleri bakanlarının yaptırım kararlarına onay vermelerine kesin gözüyle bakılıyor.
AB'nin devreye sokmayı planladığı yaptırımlara rağmen Rusya'nın tavrını koruması halinde ise üç aşamalı stratejinin son ayağının da devreye sokulması ve silah ambargosu ile ekonomik boyutlu yaptırım kararı alınması olasılığı bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...