BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kansere karşı üzüm

Kansere karşı üzüm

İngiliz bilim adamları, üzümdeki “resveratrol” adlı maddenin, vücuda girdiğinde kanseri yok eden bir silaha dönüştüğünü tespit etti.



Üzüm, dut ve yer fıstığında bulunan bir maddenin kanseri önlemekte yardımcı olabileceği bildirildi. İngiltere’nin Leicester kentindeki De Montfort üniversitesinden Prof. Dr. Gerry Potter ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, pek çok ürünün bozulmasına yol açan mantarlara karşı savaşan “resveratrol” adlı molekülün, vücutta kanser hücrelerini hedef alarak tahrip eden, kanser karşıtı bir unsura dönüştüğünü saptadılar. Daha önceki araştırmalarda da bu molekülün kanser önleyici olabileceği belirtilmişti, ancak ilk kez bu mekanizmanın nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılı bilgi edinildi. Araştırmacılar, “resveratol”ün farklı türlerdeki tümörlerde bulunan CYP1B1 adlı bir enzim tarafından işleme tabi tutulduğunu ve bu işlem sonucu molekülün “piceatannol” adlı toksik bir maddeye dönüştüğünü saptadılar. Bilim adamları daha önceleri, yalnızca tümörlerde bulunduğu için CYP1B1”in kanser nedeni olduğunu sanıyorlardı ancak şimdi, değil kansere sebep olmak enzimin tümörlerde kensere karşı savaşmak için bulunduğu belirlendi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 110389
    % 0.97
  • 3.8376
    % -0.68
  • 4.5307
    % -0.43
  • 5.1459
    % 0.04
  • 155.563
    % -0.21
 
 
 
 
 
KAPAT