Aleksandr Turçinov, "Rusya blöf yapıyor"

/ Kaynak: AA
Aleksandr Turçinov, "Rusya blöf yapıyor"

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov, gelişmiş ülkelerin çabalarıyla Rusya'nın saldırısının durdurulacağına inandığını belirtti.

Parlamento televizyonuna açıklamada bulunan Turçinov, Kırım'da veya ülkenin herhangi bir bölgesinde savaşın çıkmaması için gereken herşeyi yapmaya devam ettiklerini aktardı. Kırım'daki askeri müdahale ve ülkenin doğu sınırlarında Rusya'nın çok sayıda askeri birlik yığması ile Ukrayna topraklarına her an saldırıya hazır bir durumun oluştuğunu belirten Turçinov, hala savaş tehlikesinin olduğunu ifade etti. nbsp;
Turçinov, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin "hazır" duruma getirildiğini, hükümetin de ordunun ülkeyi koruyabilmesi için gereken herşeyi yapmakta olduğunu vurgulayarak, buna rağmen söz konusu sorunun sadece barışçıl yolla çözülmesine yönelik tüm imkanları kullanacaklarını söyledi.
Tüm gelişmiş ülkelerin bu konuda Ukrayna'yı desteklediğini ve yanında yer aldığını dile getiren Turçinov, uluslararası arenadaki tüm girişimler ve demokratik ülkelerin güçlerini birleştirmesi sonucunda, bu saldırının önlenebileceğine inandığını ifade etti. Turçinov, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ve tüm dünyadan tamamen izole etmek istediğine değinerek, bu durumun Kırım'ın ekonomisinin tamamen tahrip olmasına yol açacağını söyledi.
Turçinov, Kırım'ın, Rusya'ya bağlanması durumunda, "İlhak edilen bölge" statüsünü alacağını ve dünyadaki hiçbir ülke tarafından tanınmayacağını ifade ederek, bunun sonucunda bölgenin her türlü uluslararası yatırım için kapalı hale geleceğini vurguladı.
Kırım'ın kalkınmasının işgalci güçleri ilgilendirmediğini, onların farklı bir görevlerinin bulunduğunu ve bu görevin, Ukrayna'daki demokratik süreci engelleyerek, Rusya topraklarına sıçramasını önlemek olduğunu belirten Turçinov, Rusya'nın Kırım'a mali yardım yapacağına ilişkin vaatleri ise "Bir yalan ve blöf" olarak değerlendirdi. nbsp;
Turçinov, Rus askerlerinin Kırım'daki müdahalesinin mümkün kadar çabuk durdurulması gerektiğine işaret ederek, "Ke kadar çabuk durdurursak, Kırım'ın, bağımsız ve kısa bir zamanda Avrupa ile vizesiz bir rejime geçecek olan bir devlet bünyesinde o kadar çabuk normal hayata dönmesini sağlarız" ifadesini kullandı.
Turçinov, ayrıca ülkedeki vatandaşların hangi dilde konuştukları, hangi bölgede yaşadıkları ve hangi dine bağlı olduklarına bakılmaksızın eşit haklara sahip olduğunu dile getirerek, şu anda parlamento komisyonu tarafından yeni dil yasa tasarısının hazırlanmakta olduğunu ve bu yasada Kırım dahil, ülkenin tüm bölgelerinde konuşulan dillerin menfaatlerinin dikkate alınacağını, ülkedeki herkesin ana dilinde konuşmasını hiç kimsenin engellemeyeceğini vurguladı. Turçinov, Kırım'da Rus dilinde konuşan ahalinin haklarının çiğnenmediğini de ifade etti.
Turçinov, ülkedeki hiç kimsenin devletin kaynaklarından geçinmemesi gerektiğini, yakın zamanda ülkedeki tüm devlet rezidanslarının satışa çıkarılacağını ve bunlara ihtiyacın olmadığını belirterek, "Ülkedeki birçok ailede yemek için para yetmezken, birileri 100 odalı, altınlarla işlenmiş binalarda kalıyor. Bu, normal değil" diye konuştu. Turçinov, ayrıca milletvekillerinin imtiyazlarının da parlamento tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, bu uygulamanın hakim ve diğer yetkililere karşı da uygulanması gerektiğini vurguladı.
Ukrayna'nın Avrupa halkları ailesine girme ve güçlü bir Avrupa ülkesi olma imkanı olduğunu aktaran Turçinov, "Şu anda hakimiyete güveni yeniden sağlamaya çalışıyoruz. İnsanların hakimiyetten korkmayacağı, her kesin eşit olacağı demokratik ve sivil bir devlet kurmak istiyoruz. Ukrayna'nın, Avrupa halkları ailesine girmesi ve insanların yaşamak istediği ve gurur duyabileceği güçlü bir Avrupa ülkesi olması gerekir. Haydi, böyle bir ülkeyi birlikte kuralım" değerlendirmesinde bulundu.
Devlet başkanlığı seçim süresinin değiştirilmeyeceğini ve bunun için herhangi bir nedenin de bulunmadığını kaydeden Turçinov, "Ukrayna'nın tam yetkilere sahip devlet başkanına ihtiyacı var ve bu ne kadar çabuk olursa, o kadar iyi" dedi. Turçinov, devlet başkanlığı seçimlerinin iyi bir şekilde yapılacağına inandığını belirterek, dünyaya Ukrayna'da herhangi bir siyasi baskı, kısıtlama veya sahtekarlık olmadan seçimlere gidilebileceğini göstereceklerini vurguladı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...