İsrail ile Gazze arasında ateşkes iddiası

/ Kaynak: AA
İsrail ile Gazze arasında ateşkes iddiası

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail ile Gazze'deki direniş grupları arasındaki ateşkesin yeniden yürürlüğe girdiği öne sürüldü.

İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Batş tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile Gazze'deki direniş grupları arasında 2012'de imzalanan ateşkes anlaşmasının yeniden yürürlüğe girdiği ifade edildi. Anlaşma ile ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi.

İsrail tarafından da konu ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlenen 160 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında İsrail ile direniş grupları arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Gazze sınırında bulunan İsrail'in Sderot, Netivot, Sdot Nagv ve Poet Negev kentlerine füze atılmış, olayda ölen ya da yaralananın olmamıştı. Bunun ardından İsrail, dün ve bugün Gazze'ye hava saldırıları düzenlemişti.

İsrail ileGazze arasında yaşananlar

İsrail'in, Gazze'ye yönelik hava saldırıları, Gazze-İsrail arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

İsrail'in son olarak 11 Mart'ta İslami Cihad hareketinin askeri kanadı "Kudüs Seriyyeleri'ni" hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki İslami Cihad hareketinin askeri kanadı "Kudüs Seriyyeleri", 3 mensubunun ölümüne neden olan İsrail'in hava saldırısına dün attığı füzelerle misillemede bulundu.

Gazze'den İsrail'e yapılan bu son saldırı, 2012 Kasım ayında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve 197 kişinin hayatını kaybettiği "Bulut Operasyonu"ndan bu yana Gazze'den İsrail'i hedef alan en büyük roket saldırısı oldu.

İsrailli liderler ne dedi?

İsrailli liderler ise Kudüs Seriyyeleri'nin düzenlediği saldırıya sert tepki gösterdi. Bazı liderler saldırıya karşılık verileceği yönünde yeşil ışık yakarken bazı liderler, "Gazze'nin işgali kaçınılmaz" diyerek tehdide varan açıklamalarda bulundu.

Saldırıların ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Çok ciddi bir saldırı. Hiçbir şey olmamış gibi duramayız ve eminim hükümet durdurmak için gerekli adımları atacaktır" ifadelerini kullanırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in, sınır kentlerini hedef alan füze saldırılarına cevabının "çok sert" olacağını söyledi.

En sert tepiyi veren İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise "Gazze'ye düzenlenen iki saldırıdan (Dökme Kurşun, Bulut Sütunu) sonra da bölgede sükunet sağlanamadı. İsrail'in, güney halkının güvenliğini sağlayabilmesi için Gazze'nin işgal edilmesi kaçınılmaz" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon ise bugün Liberman'ın sözlerine atfen "İsrail, topraklarını hedef alan saldırılara teslim olmayacak ancak Gazze'nin işgalini konuşmak için henüz erken" ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, Gazze sınırındaki bölgelerde oturan vatandaşlarından sığınaklara yakın bölgelerde kalmaları çağrısında bulunurken, İsrail yönetimi, füze saldırılarına tepki olarak Gazze'nin tek ticari kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın kapatılacağını açıkladı.

Son olarak bu sabah Asdod'da bulunan Teva ilaç fabrikasını İngiltere başkanı David Cameron'la birlikte gezen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu burada yaptığı açıklamada, "Bize saldıranlara ya da bunu deneyenlere karşı tüm gücümüzle cevap vererek saldıracağız. Açıkça söyleyeyim, yaklaşan "Purim" bayramımızda bize saldırmayı deneyen olursa onları en güçlü şekilde vuracağız" ifadelerini kullandı.

"Filistin halkı ve direnişinin nefsi müdafaa hakkı mevcuttur"

Gazze'deki Filistin hükümeti ise İslam dünyası ve uluslararası topluma, eylemlerine son vermesi için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

Hükümetin resmi haber ajansı Ra'yda yayınlanan açıklamada, füze saldırılarının ardından Gazze'ye yönelik cezai önlemler alan İsrail'in yeni bir siyaset izlemeye çalıştığı belirtilerek, "Filistin halkı ve direnişinin nefsi müdafaa hakkı mevcuttur. Filistin halkının çıkarları için uğraşan direniş grupları hikmet sahibidir. Kararlarını da bu kabilden alır ve sükunetten yanadır ancak İsrail bunu daima delmek istemiştir" denildi.

İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı

İsrail Hava Kuvvetleri de Gazze'den yapılan füze saldırılarına karşılık, dün akşam saatlerinde Gazze'deki 29 noktayı havadan vurdu. İki tarafın düzenlediği saldırılarda da ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

İsrail ordusu, Filistin tarafından İsrail'e bu sabah 2 roket daha fırlatıldığını ve atılan roketlerin boş alana düştüğü bildirildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, İsrail Hava Kuvvetleri, bu saldırılara karşılık Gazze'de 7 noktayı havadan vurdu.

İsrail, son atılan füzelerle İsrail'e atılan füze sayısının son iki günde 65 olarak duyurdu.

Hamas hareketi, İsrail'in Gazze'de düzenlediği hava saldırılarının ardından, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) "acilen müdahale" çağrısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Arap Birliği ve İİT'yi, İsrail saldırılarına karşı acilen müdahale etmeye çağırıyoruz. Olayların bu raddeye gelmesinin tek sorumlusu öldüren, suikastler düzenleyen, haklarımızı çiğneyen İsrail'dir" dedi.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, "İsrail saldırıları acilen durdurulmalı. Giderek artan bu saldırılarda birçok suçsuz sivil zarar görmekte ve hayatlarını kaybetmektedir" dedi.

İsrail ile Gazze'deki direniş grupları arasında yeniden ateşkesin sağlandığı belirtildi.

Filistinli gözlemciler, "yeni saldırıların siyasi veya askeri liderlere suikast ile başlayıp Gazze'ye yönelik toplu bir savaş haline dönüşmesinden" endişe ediyor. İsrail'in, gerçekleştirilen saldırıları, Gazze'ye uyguladığı ambargo ve yaptırımları uluslararası arenada arttırmak için kullanacağı da iddialar arasında yer alıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...