Bir "babayiğit" de yerli telefon için aranıyor

Bir "babayiğit" de yerli telefon için aranıyor

GÜNDEM Haberleri

Fikri Işık: "Akıllı telefon ve bileşenleri ile engelliler için akıllı telefon geliştirebilecek özel sektör kuruluşlarına 5 milyon lira destek vereceğiz"

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik nbsp;Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ülke ithalatında önemli bir yer tutan akıllı nbsp;telefonların milli olarak geliştirmesi için çağrıya çıktığını söyledi. Akıllı nbsp;telefon ve bileşenleri ile engelliler için akıllı telefon geliştirebilecek özel nbsp;sektör kuruluşlarına proje üst sınırı 36 ay olmak koşuluyla 5 milyon lira destek nbsp;vereceklerini kaydeden Işık, bu sayede cari açığın kapatılmasına katkı sağlamayı nbsp;amaçladıklarını belirtti. nbsp;TÜBİTAK 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve nbsp;Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında bunu gerçekleştireceklerini nbsp;anlatan Işık, "Akıllı telefonlar Türkiye'nin ithalatında çok önemli yer tutuyor. nbsp;Her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık cep telefonu ithal ediliyor. 'Ben bu işi nbsp;yaparım' diyen şirketler bize başvuru yapacak. Biz bu şirketlerin yeterliliğini nbsp;denetleyerek şartları tutturan firmalara destek vereceğiz. Şirketler projeye tek nbsp;de ortaklı da başvurabilecek" ifadelerini kullandı. nbsp;Türkiye'ye her yıl ortalama 10 milyon akıllı telefon geldiğine dikkati nbsp;çeken Işık, "Geçen yıl 12 milyon 200 bin civarında cep telefonu ithal edildi. nbsp;Yani 2012 yılına göre yüzde 14,8 oranında artış gerçekleşmiş durumda. 2007-2013 nbsp;yıllarını kapsayan dönemde toplam 11,7 milyar dolarlık 90,7 milyon cep telefonu nbsp;ithal edildi. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü ortaya koyuyor" diye konuştu.


Her alanda yerlileşme
Bakan Işık, 2023 hedefleri doğrultusunda her alanda millileşmeyi nbsp;hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"TÜBİTAK TEYDEB tarafından başlatılan çağrı ile akıllı telefon nbsp;alanında ulusal bilgi birikimine katkı sağlayacak, yerli teknolojilerin oluşmasına ve gelişmesine imkan hazırlayacak ve uluslararası boyutta yenilikçi nbsp;özellikler barındıran akıllı mobil cihaz bileşenlerinin yurt içinde nbsp;geliştirilmesini sağlayacak projeleri destekleme kararı aldık. Çağrı kapsamında nbsp;uluslararası boyutta yenilikçi özellikler barındıran, katma değeri yüksek nbsp;telefonlar geliştirmeyi hedefliyoruz." nbsp;Teknolojinin dünyayı herkes için eşit kılacağını kaydeden Işık, nbsp;"Teknolojiye herkesten daha çok ihtiyaç duyan engelli insanların yeniliklerden nbsp;yeterince yararlandığı söylenemez. Akıllı telefonlar tüm dünyada alışkanlıkları nbsp;değiştirirken, engelli insanlar bu son teknoloji ürünlerden yeterince nbsp;faydalanamıyor, biz bu çağrıda engelli vatandaşlarımızı da düşündük. Görme ve nbsp;işitme engellilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bütünleşik cihaz nbsp;geliştirilmesi başlığıyla da bu alandaki eksikliği gidermeye çalışacağız" nbsp;değerlendirmesinde bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...