İnternet 25 yaşında

İnternet 25 yaşında

TEKNOLOJİ Haberleri

World Wide Web, bir başka deyişle internet bu hafta 25 yaşını doldurdu.

Çeyrek asırlık gelişime bakıldığında bugün internetin ulaştığı nokta dünyanın geçirdiği evrimi de gösteriyor. İşte internetin bugüne gelmesinde rol oynayan kilometre taşları. nbsp;Bundan tam 25 yıl önce 12 Mart 1989'da internetin ilk tohumları atıdı. CERN bilimadamlarından İngiliz Tim Berners-Lee, "World Wide Web" (www) fikrini ortaya atarak internetin kuruluşu için gerekli kodları hazırladı. nbsp;İnternetin popüler hale gelmesi 4 yıl aldı. İnternet gezgini Mosaic, 1994'te piyasaya çıkan Netscape için temel oluşturdu. Bir yıl sonra Microsoft'un, Internet Explorer'ı piyasaya sürmesi ile "tarayıcı savaşları"nın başlaması Netscape'in de sonunu hazırladı. nbsp;Kullanıcısı sayısının hızla artması interneti ticari hayata da soktu. Amazon.com sitesi online kitap satımına 1994 yılında başladı. 1996 yılında Nokia'nın geliştirdiği telefonla internet cep telefonlarına da indi. nbsp;Hayatın her alnına hızla yayılan internet kanun yapıcılarını da harekete geçirdi. 2001'de ABD mahkemeleri, müzik paylaşım servisi Napster'ı telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapattı.


EN UZAK MESAJ
Facebook'un kuruluşu ise 2004'te gerçekleşti. Twitter, Instagram ve Foursquare'in de hayata girmesinin ardından en uzak paylaşım mesajı 2012'de geldi. Mars'a gönderilen Curiosity aracı, Kızıl Gezegen'den Foursquare'e kaydoldu. nbsp;25 yıllık serüvenin sonunda gelinen noktada internet kullanıcısı sayısı 2,7 milyar kişiye ulaşmış durumda. Ancak dünya nüfunun yüzde 60'ı hala internet kullanmıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...