Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asya borsalarında son durum

/ Kaynak: AA
Asya borsalarında son durum

Ekonomi Haberleri  / AA

Asya borsalarında, bu hafta Kırım'ın referanduma gideceği açıklamaları etkili olurken, endekslerde sert satışlar gözlendi.

İç ve dış siyasi gelişmelerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönelmesine sebep olduğu son dönemde, yene olan talebin artması ile Dolar/yen paritesinde aşağı yönlü baskılar ivme kazandı. Doların yen karşısındaki kayıpları bir haftada yüzde 3,7'ye ulaşırken, dolar/yen paritesindeki düşüş ise Nikkei endeksini olumsuz yönde etkiledi. Pazartesi günü, 2013 yılı son çeyrek büyümesinin aşağı yönlü revize edildiği Japonya'da, cari işlemler açığının da şubatta yaklaşık 4 katına ulaştığını gösteren verilerin ardından, Nikkei endeksi haftaya kötü başladı. Endeks, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz ve politikalarında değişikliğe gitmeyeceğini, ekonominin ılımlı toparlanma trendine devam etmesinin beklendiğini açıklaması ile bir önceki günkü kayıplarını telafi etmesine karşın, haftanın diğer günlerinde sert düşüşler gözlendi. Yendeki güçlenmenin endeks üzerinde oluşturduğu nbsp;satış baskılarının yoğun olarak hissedildiği haftada, en sert düşüşünü yüzde 3,3 ile bugün yaşadı. Endeks, 17 Şubat'tan bu yana olan en düşük kapanışı gerçekleştirirken, yüzde 6,2 ile bu hafta Asya borsaları içinde en çok gerileyen endeks oldu.
Çin'de pazartesi günü açıklanan ihracat verilerinin, beklenmedik bir şekilde gerilemesinin ardından, ülke ekonomisine yönelik tedirginlik arttı. Gelişmenin etkisiyle pazartesi günü bu haftaki en sert düşüşünü gerçekleştiren Şangay bileşik endeksi, Merkez Bankası Başkanı Cou Şiaoçuan'ın ülkedeki sıkı faiz kontrollerinin bir veya iki yıl içinde gevşetilmesinin planlandığını açıklamasının ardından diğer günlerde bu kayıplarını telafi etmeye çalıştı. Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın da mali, vergi ve finansal reformların ülkenin 2014 reform gündeminde öncelikli olduğunu bildirdi. Tüm bu gelişmelerin yaşandığı haftada, Şangay bileşik endeksinin kayıpları yüzde 2,6 oranında gerçekleşti.
Yuan ise dolar karşısında bu hafta değer kaybetti. Geçen haftanın son işlem gününde ülke merkez bankasının 6,1201'den sabitlediği yuan, bugün 6,1346 dolardan sabitlendi.
Hafta boyunca kademeli satışların izlendiği bir diğer endeks olan Güney Kore'de Kospi endeksi, haftayı 10 Şubat'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeden kapattı. Endeksin haftalık kayıpları yüzde 2,77'ye ulaşırken, aynı dönemde Kore Wonu'nun dolar karşısında yüzde 0,9 oranında geriledi.
Bu hafta Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 4,95 ile en sert düşüş yaşanan 2. endeksi oldu. Endeks, hafta içinde genel olarak satıcılı seyrederken, haftanın son işlem gününde 7 Şubat'tan bu yana olan en düşük kapanışını gerçekleştirdi.
Hindistan'da Sensex endeksi, geçen hafta cari işlemler açığındaki iyileşme ile rekor kapanış gerçekleştirmesinin ardından bu haftayı sınırlı kayıpla tamamladı. Endeks, 3. haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 0,5 oranında gerileyerek, bu hafta Asya borsaları arasında en az kaybettiren endeks oldu. Dolar/Hindistan paritesi ise bu hafta yüzde 0,2 oranında yükseldi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...