Binali Yıldırım'dan İzmir'e 1414 proje

Binali Yıldırım'dan İzmir'e 1414 proje

Politika Haberleri

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Teke Tekprogramında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Eski Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Habertürk TV'de yayınlanan Teke Tekprogramında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları;

Ben İzmir'e belediye başkanı adayı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Başka şehirler de beni istediler. Ben İzmir'i seçtim. İstanbul da beni istedi. Gençliğimin çocukluğumun geçtiği şehirdir İstanbul. Orada görev de yaptım. Ama ben İzmir'i seçtim çünkü bir kere ben 2011'den beri İzmir milletvekiliyim, dolayısıyla İzmir'i halini gördüm, İzmir'e bir projeci elinin değmesi lazımdiye düşündüm. İkincisi de İzmirzor olan ve ben de zor olanı seviyorum. Zor şunun için zor; son 15 yıldır İzmir CHP'li belediyelerince yönetiliyor. İlçelerde de merkezde de ağırlıklı olarak böyle. Dolayısıyla bu kadar uzun süre bir belediyenin elinde olan şehrin değişikliğe gitmesi o kadar kolay olmuyor. Bir ekosistem oluşuyor şehirde. Bir yapı oluşuyor. O yapının değişmesi için çok gayret göstermeniz lazım. Şehrin sizi tam anlamıyla tanıması lazım.Biz deplasmanda gibiyiz, o nbsp; anlamda diyelimki mevcut aday sayın Kocaoğlu 1 çalışacaksa, bizim 3 çalışmamız gerekiyor. CHP elindeki belediyeleri kaybetmek istemiyor, ama bunun için eli eskisi gibi güçlü değil.

İzmir'de 10 yılda değişim olumlu yönde değil, İzmir hizmet anlamında geri kaldı, İzmir imar konusunda sınıfta kaldı, İzmir alt yapı konusunda hiç mesafe alamadı, İzmir hala vahşi çöp depolama yapıyor ve çöp dağları İzmir'in Çiğli ilçesini tehdit ediyor. Daha birçok konu var ama özetle İzmir'deki yerel yönetimler başarısız. İzmir projeye aç bir şehir; şehirle ilgili ne yapılırsa, büyüme hanesine hemen not ediliyor.

Sayın Kocaoğlu, projelerini açıkladı; projeler 2004 ve 2009'takilerin tekrarı. Bu şu anlama geliyor; demekki o gün açıkladığınız projeleri 2004'te 2009'da yetiştirememişsiniz, 2009'da da 2014'e gelinceye kadar yapamamışsınız, şimdi tekrar izmirlilerin önüne getiriyorsunuz. Yani İzmir verdiği sözü yerine getirmeeyen bir belediye başkan adayını tekrar seçmek zorunda.

İzmir'in bütçesini yüzde 91 Ankara veriyor. İstanbul'un bütçesini yüzde 79'unu veriyor. Yani İzmir'in şirketleriyle beraber toplarsak 5 milyarlık bir bütçesi var. Yani kişi başına ödeniyor bu para. Bu bakımdan da İzmir, İstanbul'a göre 30-40 lira daha fazla. İzmir Belediyesi'nin 2012 hedeflerinin yüzde 80'i gerçekleştirilememiş.

Halkapınar-Otogar arasını Ulaştırma Bakanlığı bu sene yatırıma ekledi. Hükümet olarak İzmir'i zora soksaydık İzban konusunda İzmir'le işbirliği de yapmazdık. Kocaoğlu'nun şikayet ettiği bürokratik süreçleri bütün Bakanlıklar da yaşıyor. İzmir milletvekili olduğum için, İzmir'in projelerini Ankara'da bizzat takip ediyordum. İmzir Belediyesi ve şirketleri 2 milyar lira borçlandı. İzmir'e son 10 yılda desteklerle beraber 23,4 milyar, destekler hariç 15 milyar lira yatırım yapıldı.

İZMİR'E 1414 PROJE

Bu çalışmada çok büyük bir ekip çalıştı. Mühendisler, mimarlar, antropologlar, şehir plancıları, hepsi bu çalışmada görev aldı. 1,5 yıl boyunca İzmir'in ilçeleri ver Merkez'in ihtiyaçları esas alınarak böyle bir proje hazırlandı. Sonra onlar üst üste toplandı çıkan rakam bu: 1414. Sonra bunu bir şeye yorumlayanlar oldu. Bir köşe yazarı da izmir'in Osmanlı'nın idaresine geçtiği tarih diye yazdı. O tamamen tesadüf.

HABERTÜRK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...