15 yıl aradan sonra görüştüler!

15 yıl aradan sonra görüştüler!

DÜNYA Haberleri

Sudan Devlet Başkanı Beşir ve muhalif SHKP lideri Turabi, diyalog çağrısının bütün siyasi partileri kapsaması konusunda anlaştı

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile 15 yılın ardından bir araya gelen muhalif Sudan Halk Kongresi Partisi (SHKP) lideri Hasan et-Turabi, Beşir'in yaptığı diyalog çağrısının bütün siyasi partileri kapsaması konusunda anlaşmaya vardı.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi (NCP) Siyasi İlişkiler sorumlusu Mustafa Osman, SHKP Dış İlişkiler Sorumlusu Beşir Adem Rahme ile düzenlenen ortak basın toplantısında, başkent Hartum'da bir araya gelen ikilinin, diyalog çağrısının küçük çaplı da olsa istisnasız bütün siyasi partileri kapsaması konusunda anlaştıklarını belirtti.

Osman, iki tarafın da diyaloğun bütün siyasi oluşumlara ait olduğu ve bu oluşumların diyaloğun işleyişini, gündemini ve periyotlarını belirleyeceği konusunda mutabakat sağlandığını ifade etti.

Tarafların, diyaloğun, silahlı hareketlerin, sivil toplum kuruluşlarının, toplumun önde gelenlerinin, kadın, gençlik ve öğrenci birliklerinin katılacağı şekilde açık olmasına karar verildiğini kaydeden Osman, partisinin, ülkedeki krizin en iyi çözüm yolu olarak diyaloğu gördüğünü dile getirdi.

Turabi kimdir?

Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Hasan Abdullah et-Turabi, İslam'ı gündeme sokmak için hükümet karşıtı kampanya başlattığı gerekçesiyle 1970 yılında tutuklandı. Bundan sonraki 7 yılın bir kısmını mahkum olarak geçirdi. 1989 yılında Sudan'da gerçekleşen "İslam devriminin" mimarı olarak anıldı. 1999 yılına kadar Sudan Millet Meclisi'nin başkanlığını yapan Turabi, daha sonra Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yönetimiyle yollarını ayırarak Sudan Halk Kongresi Partisi'ni kurdu. Ömer el-Beşir'e olan muhalefeti sebebiyle sık sık cezaevine giren ve ev hapsinde tutulan Turabi, son olarak Ocak 2011'de ülkede huzursuzluk ortamı oluşturduğu ve şiddet olaylarını desteklediği suçlamasıyla tutuklanmıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...