Muhalefetin paralel manevrası

Muhalefetin paralel manevrası

GÜNDEM Haberleri

Haziran ayında 'Paralel Devlet'i keşfeden muhalefet, daha sonra derin yapı ile aynı safa geçmiş!

Özel hayatın gizliliğine yönelik ihlalleri araştıran TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, 4 aylık çalışmanın ardından geçen yıl haziran ayında raporunu TBMM Başkanlığı'na sundu. Bugün paralel yapıyla ittifak halinde olan muhalefetin o zaman rapora düştüğü şerhlerde, usulsüz dinlemelere ilişkin önemli tespitler yer alıyor. Muhalefet partisinin milletvekilleri, dinlemelerin keyfiliğe işaret ediyor ve konuyla alakalı bazı kurumların bilgi vermekten kaçındığı belirtiyor. CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça, Denizli milletvekili İlhan Cihaner ve Kırklareli milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun imzalarını taşıyan muhalefet şerhinde öne çıkan bazı tespit ve öneriler şöyle: nbsp;
"Yabancı bir ülkede yaşayan eski bir istihbaratçının Türkiye'ye gelip yine eski bir istihbaratçı eliyle bir çiftlikte dinleme ve izleme için özel ekipler yetiştirdiği, bu ekiplerin evlere, ofisleri, işyerlerine dinleme ve izleme sistemleri yerleştirmeye çalıştığı, Emniyet ya da savcılıktaki ifadelerin ilgili kişi daha mahkemeye sevk edilmişken basına sızdırıldığı, DGM savcısının kayıtlarının internete düştüğü, Kara Harp Okulu Komutanının, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanının, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanının ve Genelkurmay Başkanı'nın 'sızmalara karşı' konuşmasının ses kayıtlarının yayınlandığı bir ülkede, konunun yalnızca 'araştırma' ile yetinilmesi doğru değildir. TİB, Jandarma İstihbaratı'nın dinleme kararlarına itiraz etmekte ama Emniyet'in dinleme isteklerine itiraz etmemektedir. Bu, iyi bilinmesi ve niçin böyle olduğu üzerine de düşünülmesi gereken bir durumdur. TİB ile Emniyet arasındaki bu bağlantının sebebini ve bir cemaatle bağı olup olmadığını ortaya çıkarmak gerekmektedir. Hem yasal dinlemelerin hukuka aykırı kullanımı hem de yasa dışı dinleme ve izlemelerin etkin soruşturulmaması bir vakıa iken talep etmemize rağmen, Cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerin çalışma şartları, önerileri tespit edilmemiştir. Hatta yeterli istatistiki bilgiler bile toplanmamıştır." AA


CHP'Lİ AKSÜNGER:

Belli yerlerde depolanıp başkalarına servis ediliyor
CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, kaleme aldığı muhalefet şerhinde, çarpıcı değerlendirmeler yapıyor. Aksünger, "Adli olarak dinleme ve izleme yapmaya yetkili kuruluşlar, dinlemeleri yasa hükmüne göre yapmamıştır. Özellikle dijital dokümanlara dışarıdan müdahale edilmiştir. İmha edilmesi gereken dokümanların bir yerlerde depolanıp daha sonra kullanıldığı veya başka kişi ve kuruluşlara servis edildiği belirlenmiştir. Bakanlık başmüfettişlerinin dokümanların imha edilip edilmediği ile ilgili görevlerini yerine getirmediği tespit edilmesine rağmen bu konularla ilgili araştırma yapılmamıştır. Kaybolduğu iddia edilen 11 dinleme aracının hangi amaçla nerelerde kullanıldığının araştırılması sağlanamamıştır. TİB ve BTK'nın son 10 yıldaki uygulamaları incelenmeli."
İstanbul milletvekili Atila Kaya ve Elazığ milletvekili Enver Erdem'in kaleme aldığı MHP'nin muhalefet şerhinde de, şu görüşlere yer veriliyor: "Cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere önemli kişi ve kurumlar dinlenmiş; güvenliğimiz kevgire dönmüştür." BDP'li Hasip Kaplan'ın yazısında da şu ifadeler kullanılıyor: "Devletin görevlilerinin elindeki cihazlar, kayıt dışı. Sorularımızın çoğu devlet sırrı gerekçeleriyle cevapsız bırakıldı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...