'Süleyman Şah'a saldıran cevabını alır

'Süleyman Şah'a saldıran cevabını alır

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Vatan toprağının savunması konusunda tereddütsüz her türlü tedbiri alırız' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu toprakların uluslararası hukuk gereğince Türk toprağı olduğunu ve Türkiye'nin buranın güvenliği için her türlü tedbiri aldığını söyledi. Suriye'deki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirten Davutoğlu, Suriye rejiminin ortaya çıkardığı güç ve otorite boşluğunun büyük bir güvenlik krizine dönüştüğüne dikkati çekerek, birtakım radikal grupların Suriye'nin kuzeyindeki bu boşluğu doldurma çabasına girip oradaki terör faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını ifade etti.
Özgür Suriye Ordusu'nun bir yandan rejimle bir yandan da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör grubuyla mücadele ettiğini belirten Davutoğlu, son dönemde bu mücadeleler esnasında Süleyman Şah Türbesi'nin etrafındaki alanlarda IŞİD'in bir alan hakimiyeti kurma çabasının söz konusu olduğunu ve durumu yakından takip ettiklerini söyledi.
Davutoğlu, şunları kaydetti: "Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu topraklar uluslararası hukuk mucibince, 1921 anlaşmasınca Türk topraklarıdır ve sınır ötesindeki tek toprağımızdır. Dolayısıyla, güvenliği ve istikrarı konusunda Türkiye her türlü tedbiri almak hakkına sahiptir. Oraya dönük olarak ister rejimden, ister radikal gruplardan, ister başka bir yerden gelebilecek her türlü saldırı aynıyla mukabele görür ve oradaki o vatan toprağının savunması konusunda da Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden her türlü tedbiri alır."
Suriye krizi başladığı andan itibaren Türkiye'nin oradaki askerlerinin ve toprağının güvenliği açısından her türlü ihtimali gözeterek birçok güvenlik tedbiri çerçevesinde hazırlıklar yaptığını aktaran Davutoğlu, "Şu an itibariyle gerek askerlerimize, gerek oradaki toprağımıza yönelik herhangi bir ihlal söz konusu değil. Ancak böyle bir tehlike söz konusu olması hâlinde her türlü tedbir alınacak şekilde hazırlıklıyız. Ümit ederiz ki oradaki askerlerimizin ve toprağımızın güvenliğine yönelik herhangi bir ihlal söz konusu olmaz" nbsp;diye konuştu. nbsp;

Suriye'deki yavru vatan: Caber Kalesi
Ne zaman, kim tarafından inşa edildiği net olarak bilinmeyen Caber Kalesi, hicri 5. asırda Beni Kuşeyrli Ca'ber tarafından ele geçirilince O'nun ismini alır. Tarih boyunca Ukayliler, Harzemşahlar Memluklular, Türkmen boyunun eline geçen Caber'in Türkler için anlamı bir başkadır. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah, iki muhafızıyla birlikte Fırat Nehri'ni geçerken şehit düşer. Cenazesi bu kaleye defnedilir. Asırlar sonra Yavuz Sultan Selim Han kaleyi Osmanlı topraklarına katar, Süleyman Şah'ın iki muhafızıyla birlikte defnedildiği yere türbe yaptırır. I. Dünya Savaşının sonunda Osmanlı Anadolu'ya çekilirken, Caber de İngiliz işgalinde kalır. Sonra Suriye'ye bağlanarak, Fransız mandasına bırakılır. Türkler için büyük manevi değeri olan Caber Kalesi, 20 Kasım 1921'de Türkiye ile Fransa arasında imzalanan anlaşmayla Türkiye'nin malı sayılır ve orada Türk bayrağı çekme, muhafız bulundurma hakkı tanınır.

nbsp;'Süleyman Şah'a saldıran cevabını alır

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...