BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya krizi!

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya krizi!

DÜNYA Haberleri

BM Güvenlik Konseyi'nde Kırım referandumu ve Kırım'ın statüsünde yapılacak değişikliklerin geçersiz olacağını vurgulayan karar tasarısını Rusya veto etti.

AA'nın haberine göre BM Güvenlik Konseyi'nde, yarın Kırım'da düzenlenecek referandum ve bunun sonucu olarak Kırım'ın statüsünde yapılacak değişikliğin geçersiz olacağını vurgulayan BMGK karar tasarısı, Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul edilemedi.


Kırım'daki krizin başından beri defalarca gerçekleştirilen ve bir sonuç alınamayan BM Güvenlik Konseyi toplantılarına ilk kez bir karar tasarısı getirildi. Ancak tasarı 13 üyenin lehte oy kullanmasına karşın Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul görmedi. Çin ise oylamada çekimser kalmayı tercih etti.


ABD'nin sunduğu tasarıda, tehdit ve güç kullanma ile elde edilen toprakların hiçbir şekilde yasal olarak tanınamayacağı vurgulanarak "Ukrayna'nın uluslararası tanınmış sınırları içinde bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne bağlı kalınacağı" belirtiliyordu.


Taraflara tek yanlı hareketler ve gerginliği artırıcı söylemlerden kaçınarak diyalog ve uluslararası arabulucularla işbirliği içinde olma çağrısı yapan tasarıda Ukrayna'nın, Kırım'ın statüsüne yönelik düzenlenecek bir referandum için onay vermediği vurgulanarak, referandumun geçerliliği bulunmadığı ve Kırım'ın statüsünde yapılacak herhangi bir değişikliğe temel oluşturamayacağı ifade ediliyordu.


Tasarıda ayrıca tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara da bu referandum temelinde Kırım'ın statüsünde gerçekleştirilecek hiçbir değişikliği tanımama ve tanıma anlamına gelebilecek her türlü adımdan sakınma çağrısı da yapılmıştı.

VETO NEDEN ÖNEMLİ?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi 10 geçici üyesi bulunuyor. 5 daimi üye Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ülkelerinden herhangi biri, bir karar tasarısını veto ederse, o karar Konsey'de kabul edilemiyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...