Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ankara kapılarını Türkiye'ye açtı

/ Kaynak: AA
Ankara kapılarını Türkiye'ye açtı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ankara Belediyesi tarafından Ankara'nın beş girişinde yapılan devasa sembol kapılar havai fişek gösterileri ve Murat Göğebakan konseriyle açıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesinin, başkentin 5 girişi olan Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yolunda yapımını tamamladığı devasa simge kapıların açılışı gerçekleştirildi.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden motifler taşıyan ve giriş yapılan yolun özelliklerine göre mimarisi tasarlanan kapıların açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bugün belki de Ankaramızın bence en önemli günlerinden birisi. Başkentimizin hafızalara kazınmış sembollerine bugün yeni beş adedini birden, bir arada hediye ediyoruz ve beş muhteşem kapıyı bugün birlikte açıyoruz" ifadesini kullandı.

Gökçek, şunları kaydetti:

"İnşallah kapılarımız ayrı ayrı özellikleri ve mimarileri ile Ankara'nın bundan böyle sembolleri arasına girecek. Kapılarımızın hepsi Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esintiler taşıyor, yani tarihimizi yansıtıyor. Bezemelerdeki ve süslemelerdeki işlemeler Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin, Selçuklunun, Osmanlının günümüze ulaşmış kültür miraslarıdır. Bu miras modern imalat tekniği olan çeliğin üzerine yeniden işlenerek Selçuklu ve Osmanlı izleri ağırlıklı olacak şekilde uygulanmıştır. Her bir kapımız ismini taşıdıkları şehirlerin tarihi izlerini taşıyor. Kapıların genişlikleri 56 ile 68 metre, yükseklikleri ise 25 ile 30 metre arasında değişiyor. Kapılarımızın araç geçiş yüksekliği ise 12 metredir. İskeletleri, depreme dayanıklı bina çeliğinden üretildi."

Gökçek kapıların dış kaplamalarının doğal taş, kurşun, alüminyum, cam, çini süslemelerinden oluştuğunu, doğal taş olarak İstanbul giriş kapısında traverten, diğer dört kapıda ise Nevşehir firuze taşı kullanıldığını, kapıların özel aydınlatma sistemi ile aydınlatıldığını bildirerek, "Kapılarımız ayrı ayrı özellikleri ve mimarisi ile Ankara'nın sembolleri arasında bundan sonraki yerini almış olacak. Ankara gün geçtikçe güzelleşiyor, daha da güzelleşiyor, hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Konuşmanın ardından, Ankara'nın beş girişinde yer alan kapıların Konya Yolu'ndaki tören alanındaki kumanda masasından açılışı yapıldı.

Açılışı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, AK Parti Çankaya Belediye Başkan adayı Barış Aydın, başkan Gökçek'in eşi Nevin Gökçek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bürokratları birlikte yaptı.

Havai fişek gösterisinin yapıldığı törende sanatçı Murat Göğebakan tarafından konser verildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...