Kırım referandumu sonuçları açıklandı

Kırım referandumu sonuçları açıklandı

DÜNYA Haberleri

Kırım'da düzenlenen 'Rusya Federasyonu'na katılım referandumu'ndan evet çıktı.

ABD, Rusya'nın 'bedel ödeceğini' açıkladı. AB, Moskova'ya yönelik yaptırımları görüşüyor.

Sandık çıkış anketlerine göre oylamaya katılanların yüzde 93'ü Ukrayna'ya ait Kırım'ın yeniden Rusya'ya bağlanması yönünde görüş bildirdi. Referanduma katılım oranı yüzde 83'ü buldu.

Rusya yanlıları başta Simferopol olmak üzere birçok kentte sokaklara dökülerek referandum sonucunu kutladı.

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Kırım Parlamentosu'nun Rusya Federasyonu'na katılımı görüşmek üzere olağanüstü toplanacağını açıkladı. Aksyonov, Moskova'ya da bir heyet gönderileceğini söyledi.

Beyaz Saray'ın tepkisi

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD olarak, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bugün yapılan "referandumu reddettiklerini" bildirdi.

Carney, ABD'nin, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını kararlı biçimde desteklediğini hatırlattı. "Ukrayna'nın Kırım bölgesinde bugün yapılan referandumu reddediyoruz" ifadesini kullanan Carney, şunları kaydetti:

"Bu referandum, Ukrayna anayasasına aykırıdır ve uluslararası toplum, şiddet tehditleri ve uluslararası kanunların ihlali anlamındaki Rusya'nın askeri müdahalesinin gözdağı altında yürütülen bu oylamanın sonuçlarını tanımayacaktır. Ukrayna hükümetinin dahli olmadan Ukrayna'nın geleceğine dair kararlar alınamaz. Bunun yanında bu oylama gerekli değildi. Ukrayna hükümeti, Kırım'ın özerkliğini artırmayı tartışmaya istekliği olduğunu açıkça gösterdi."

'Rusya'nın eylemleri tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı'

Carney, Ukrayna, ABD, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, BM ve diğerlerinin Rusya'ya, Rusya kökenlilerin haklarının muhafaza edildiğinden emin olmak için Kırım bölgesinde uluslararası gözlemcilerin girmesine izin vermesi çağrısı yaptığını, Rusya'nın ise tüm bu çağrıları ve Ukrayna'nın kendilerine ulaşma çabalarını reddettiğini, bunun yerine Kırım'daki askeri müdahalesini artırdığını ve Ukrayna'nın doğu sınırlarında askeri tatbikatlar tehdidine başladığını kaydetti.

Carney, "Rusya'nın eylemleri tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı. BM Güvenlik Konseyi, dünkü oylamasında, sadece Rusya'nın karşı çıkmasıyla bunu onayladı. ABD ve müttefiklerinin açıkça belirttiği gibi, sadece ABD ve müttefiklerinin uygulayacağı tedbirler yoluyla değil, aynı zamanda Rusya'nın kendi istikrarsızlaştırıcı eylemlerinin doğrudan sonuçları olarak, askeri müdahale ve uluslararası kanunların ihlali, Rusya'ya artan bedeller getirecektir" ifadesini kullandı.

Bir ülkenin güç kullanarak diğer bir ülkenin topraklarını ele geçirmesine uluslararası toplumun sessiz kaldığı günlerin çok gerilerde kaldığını ifade eden Carney, uluslararası toplumun tüm üyelerini bu tür eylemleri kınamaya, bu eylemlerin bedellerini ödetmek için somut adımlar atmaya ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği ile Ukrayna halkını desteklemek için birlikte durmaya devam etmeye çağırmayı sürdürdüklerini de bildirdi.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

TSI 18:00 itibarıyla referanduma katılım oranı yüzde 70 olarak açıklandı. Akşam yerel saatle 20.00'a kadar devam edecek oy verme işleminin ardından, sandıklar kapatılarak oy sayımına geçilecek.

Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandumda oy verme işlemi başladı. Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltilecek.

Kırım'da karar günü referandum başladı, halk sandık başında


Oy verme işlemi yerel saatle akşam 20.00'a kadar devam edecek. Resmi sonuçların ise 17 Mart'ta açıklanması bekleniyor.

PUTİN'DEN MERKEL'E: KIRIM HALKININ SEÇİMİNE SAYGI DUYACAĞIZ

Kırım'da kritik Rusya'ya bağlanma referandumu yapılırken, Putin'i bir kez daha telefonla arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya liderini geri adım atmaya yine ikna edemedi.

Angela Merkel'in talebi üzerine Vladimir Putin ile gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

NATO'dan Rusya'ya 'sözde referandum' uyarısı


"Telefon görüşmesi Almanya Başbakanı inisiyatifiyle gerçekleşti. Görüşmenin odağında Ukrayna krizi vardı. Özellikle Kırım'daki referandumdan söz açıldığında Putin, Kırım halkının yapacağı seçime saygılı olacaklarını Alman Başbakanı'na iletti. Putin, nbsp; referandumun tamamen yasal ve BM tüzüğü 1'inci maddesine uygun yapıldığını da karşı tarafa iletti. İki lider ayrıca Ukrayna'daki genel gidişatın da endişe verici olduğu tespitinde bulundu. Putin, Alman Başbakanı'na radikal unsurların Kiev yönetimi tarafından kontrol altına alınamadığını ısrarla vurguladı. Taraflar Ukrayna için AGİT önderliğinde geniş çaplı bir komisyon kurulmasının gereği üzerinde de durdu."

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise yaptığı yazılı açıklamada, Merkel'in Ukrayna'nın Kherson bölgesinde Rus askerlerinin doğal gaz sevkıyatının yapıldığı tesisin kontrolünü almasını kınadığını ifade etti.

Kerry: 'Kırım referandumunu tanımayacağız'

Merkel'in Putin'e, Ukrayna'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) varlığını genişletmeyi ve özellikle Ukrayna'nın doğusunda daha fazla gözlemci göndermeyi önerdiğini ifade eden Seibert, böyle bir kararın yarın Viyana'da yapılacak olan toplantıda hızlı bir şekilde onaylanmasını istediği kaydedildi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Seibert, Putin'in bu girişimi olumlu değerlendirdiği ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bu konuda yetki vereceğini ifade ettiğini belirtti.

KERRY VE AB TEPKİLERİNİ YİNELEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, telefonla aradığı nbsp; Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşmesinde, Rusya'nın Kıırm'daki nbsp; askerlerini çekmesi talebini yinleyerek bölgedeki Rus askeri varlığının tansiyonu daha da arttırdığını söyledi.

Ukrayna Başbakanı'ndan 'Referandumu iptal edin' çağrısı


Krizin ancak siyasi yola çözülebileceğini belirten Kerry, referandum sonucunu tanımayacaklarını da tekrarladı. Kerry, Rusya'ya siyasi çözüm kapsamında nbsp; Ukrayna'da Ruslar ve diğer azınlıkların haklarının korunmasını öngören anayasayı desteklemesini istedi.

Avrupa Birliği'nin resmi Ukrayna Facebook sayfasından yapılan açıklamada, AB'nin Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki referandumun sonuçlarını tanımayacağı bildirildi.

Referandum anayasaya aykırı olarak değerlendirilen AB, açıklamasında gözlemci gönderilmeyen 16 Mart referandumunu 'kanunsuz etkinlik' olarak tanımladı. Öte yandan sandık başlarında AB gözlemcilerinin olmadığı görüldü.

Avrupa Birliği yarın Brüksel'de Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda karar alacağını açıkladı.

23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlenecek referandumda, oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmen bulunuyor. Ancak Kırım Tatarları, günler öncesinden referandumu boykot etme kararı aldı.

ABD ve birçok Avrupa ülkesi ise "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıkladı.

HÜRRİYET

'Bu referandum gayrimeşru'

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...