BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Balıktan anti-friz proteini üretildi

Balıktan anti-friz proteini üretildi

Japonya’da Kansai Üniversitesi bilim adamları, göl çamukası (pond smelt) denilen balık türünün kanları ve bedenlerinden anti-friz proteini elde edilmesini sağlayıcı bir yöntem geliştirdi.



TOKYO - Japonya’da Kansai Üniversitesi bilim adamları, göl çamukası (pond smelt) denilen balık türünün kanları ve bedenlerinden anti-friz proteini elde edilmesini sağlayıcı bir yöntem geliştirdi. Araştırmalar sonucunda çamuka balığının 1 gramından 0.01 gram anti-friz proteini sağlandı. Soğuk bölgelerdeki hayvanlar ve bitkilerde bulunan anti-friz proteini buz kristallerinin büyümesini önleyerek dokuları koruyor. Bu proteinin taze gıda, organlar ve kan serumunun korunmasının yanı sıra, karayollarında antifriz ve donma önleyici olarak kullanımı mümkün. Antifriz proteini turp, küf ve böcekler gibi bazı organizmalarda belirlendi, ancak, bu organizmalardaki proteinin antifriz etkileri zayıf ve antifrizi büyük miktarlarda elde edebilmek zor. Yeni protein, çeri domatesleri üzerinde uygulandı ve çeri domateslerinin 10 gün süreyle eksi 20 derecede dondurulduğunda normal domateslerden daha taze oldukları gözlendi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT