14.03.2002 - 01:00 | Son Güncelleme: 14.03.2002 - 01:00
Arçelikte hedef 400 milyon dolarlık ihracat
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aka Gündüz Özdemir, Arçelikin 2001 yılında 250 milyon dolar olan ihracatını bu yıl sonunda 400 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
İSTANBUL - Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aka Gündüz Özdemir, Arçelikin 2001 yılında 250 milyon dolar olan ihracatını bu yıl sonunda 400 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Makina ve Teknoloji Kulübünün (BÜMATEK) düzenlediği Bakış 2002 Paneller Dizisinin beyaz eşya sektörüyle ilgili toplantısında konuşan Özdemir, dünya beyaz eşya pazarının 2001 yılında yaklaşık 265 milyon adet olduğunu bildirdi. Türkiyede 2000 yılında 4.5 milyon adet olan beyaz eşya pazarının 2001 yılında ekonomik kriz nedeniyle yüzde 40 küçüldüğünü bildiren Özdemir, Türkiyede beyaz eşya ürünlerinin eve girme oranının da Batı pazarına göre düşük olduğunu söyledi. Özdemir, Türkiyede buzdolabı ve derin dondurucu sahiplik oranı yüzde 100ün üzerinde. Fırında bu yüzde 60-65, çamaşır makinesinde yüzde 60 düzeyinde dedi. Bulaşık makinesi sahiplik oranının Avrupa`da gelişmiş ülkelerde dahi yüzde 50nin altında olduğunu belirten Özdemir, Türkiyede bu anlamda büyük potansiyel bulunduğunu, 5-6 yıl sonra gelişmiş Avrupa ülkelerinin yakalanacağını kaydetti.
Toshiba Satış Müdürü Halil Öztürk de, kablosuz teknolojiler hakkında bilgi verdi. Öztürk, Türkiye`de 2000 yılında 51 bin adet notebook satıldığını ve bunun yıllara göre büyük artış kaydettiğini söyledi.