AB de Kırım referandumunu tanımayacak

/ Kaynak: AA
AB de Kırım referandumunu tanımayacak

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonuç bildirisinde, Kırım'daki referandumun sonuçlarının tanınmayacağı belirtildi.

Rusya'nın Kırım'da giderek artan askeri yığınağının net işaretlerine dikkati çekilen bildiride, Ukrayna hükümetinin davet ettiği Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin bölgeye girişine izin verilmediği kaydedildi. Sonuç bildirisinde, şu ifadelere yer verildi: "AB, geçen haftaki gelişmeler ışığında, topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu bireylere yönelik olarak, seyahat kısıtlamaları ve mal varlıklarının dondurulmasının da dahil olduğu ek önlemleri devreye sokma kararı almıştır." AB'nin, Ukrayna ile Rusya arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır olduğunun vurgulandığı belgede, "Rusya'dan krizi düşürecek adımlar atmasını, uluslararası taahhütlerine uygun olarak güçlerini derhal kriz öncesi sayılara indirmesini ve kışlalara çekmesini ve Ukrayna hükümetiyle doğrudan diyaloğa başlamasını ısrarla talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Mevcut gelişmeleri tersine çevirmek için hala zaman olduğunun altını çizen AB bakanları, AB, tüm taraflarla yapıcı bir diyaloğa hazır olduğu vurgusunu yaptı.

AB, Rusya'dan Kırım'ı topraklarına katma yönünde adım atmamasını istedi.
Sonuç bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir başka adım atmasının uzun vadeli ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuluyor.
AB, Rusya'ya kendisini diplomatik ve ekonomik olarak daha fazla izole etmektense AB ile stratejik ortaklık geliştirmeye geri dönmeye çağrısı yaptı.
Ukrayna'da acilen "uluslararası varlığa" ihtiyaç olduğunun vurgulandığı belgede, 21 Mart'ta Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması'nın siyasi maddelerinin imzalanmasının beklendiği ifade edildi.
AB, Ukrayna'ya çeşitli alanlardaki destek taahhüdünü yineledi.

"Meşruiyeti yok"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise nbsp;Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı veUkrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Kırımoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, gerekli adımların krizin ilk aşamalarında atılmaması nedeniyle yükselen tansiyonun referanduma yol açtığını belirtti.
Davutoğlu, "Dünkü referandumun uluslararası standartlarda herhangi bir şekilde özgür iradelerin beyan edildiği, gözlemcilerin olduğu, herkesin katıldığı bir referandum niteliğinde değerlendirilmesi mümkün değil. Aynı şekilde, Ukrayna anayasası ve 1994 Budapeşte mutabakatı çerçevesinde de Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda bir referandum yapılması da zaten başlı başına hukuk dışıdır" dedi.
Davutoğlu'na Türkiye'nin referandum sonucunu tanıyıp tanımayacağını ve AB'nin Rusya'ya yaptırımları konusunda nasıl bir tutum takınacağını da soruldu. Basın toplantısında yaptığı açıklamalardan referandumun tanınmadığının anlaşıldığını belirten Davutoğlu, "Bunu açıkça da söyledim. Bu referandumun herhagi bir meşruiyeti yoktur" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz: Kabul edilemez

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avusturya Parlamentosu'nda düzenlenen "Barış ve Demokrasi" konulu konferansa katıldı. Konferansın ardından gazetecilerin soruların yanıtlayan Schulz, Kırım'da ulusal ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirterek, "Kırım'da yapılan referandum, uluslararası hukukun ihlalidir, kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Anne Brasseur da Kırım'da yapılan referandumun yasa dışı olduğunu vurgulayarak, bir ülke içerisindeki bir yerin kendi başına bağımsız olduğuna karar veremeyeceğini kaydetti.
Ukrayna Moskova Büyükelçisini geri çağırıyor
Bu arada, Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti etrafındaki durum ve onun uluslararası etkisini tartışmak ihtiyacından dolayı Moskova Büyükelçisi Vladimir Yelçenko'yu istişarelerde bulunmak üzere geri çağıracağı ifade edildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...