Rusya'nın G8 üyeliği askıya alındı

Rusya'nın G8 üyeliği askıya alındı

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna krizinde tansiyonu yükseltmesi ve Kırım'ı ilhak etmesi sebebiyle, G8 ülkeleri Rusya'nın katılımını askıya aldıklarını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın Ukrayna krizinde tansiyonu yükseltmesi ve Kırım'ı ilhak etmesi sebebiyle, G8 ülkeleri zirvelerine Rusya'nın katılımını askıya aldıklarını açıkladı. nbsp;
Rusya dışındaki 7 ülke, Haziran ayında Rusya'nın Sochi'de ev sahipliği yapacağı zirve hazırlıklarını da durdurdu. Europe-1 radyosuna konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, G8 ülkelerinin endişelerini belirtti ve 7 ülke olarak Rusya olmadan toplanacaklarını ifade etti. nbsp;
ABD ve AB, Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle dün Rusya'nın bir takım yaptırım uygulamalarına tabi tutulacağını duyurmuştu. nbsp;

PUTİN, KIRIM'IN RUSYAYA BAĞLANMASINI İMZALADI


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.

Kremlin Sarayı'nda, Parlamento'nun alt ve üst kanadı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kırım Meclisi yöneticilerine seslenen Putin, referandumun Kırım halkının özgür iradesiyle gerçekleştirildiğini ileri sürerek, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmak istediğini ve bu teklifin değerlendirildiğini söyledi.


Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne "Kırım ve Sivastopol'un Rusya Federasyonu'na bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturmasını" teklif eden Putin, Anayasa Mahkemesinden de gerekli kararları almasını rica etti.


Putin'in bu sözlerini salondakiler ayağa kalkarak alkışladı. Konumadan sonra imza töreni düzenlendi.

Anlaşmayı, Putin, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov imzaladı.


Rusya yasalarına göre, anlaşma metni Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bir taslak hazırlayacak. Anlaşma metni ile taslak, daha sonra Parlamento'nun alt ve üst kanatlarında görüşülecek. Anlaşma burada kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.


Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde pazar günü yapılan referandumda, sandık başına gidenlerin yüzde 96,77'sinin Rusya'ya katılmak için oy kullandığı açıklanmaştı.

"KIRIM BİZİM TARİHİMİZ VE GURURUMUZDUR"

Putin, Kırım'da gerçekleştirilen referandumun uluslararası kurallara uygun olduğunu söyledi ve "Kırım bizim tarihimiz ve gururumuzdur" diye konuştu. nbsp;
Devlet Başkanı Putin, Kremlin'deki Georgiyevski Salonu'nda Kırım ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Putin, "17 Mart'ta Kırım'da referandum yapıldı. Halkın yüzde 96'sından fazlası Rusya ile birleşmek istediklerini belirttiler. Bu rakam gerçekten ikna edici. Neden böyle bir seçim yapıldığını anlamak için, tarihimizi bilmek yeterlidir. Kırım bizim tarihimiz ve gururumuzdur. Kırım her zaman Rusya'nın bir parçası olarak kalmıştır" dedi. nbsp;

Kırım Tatarlarına karşı bir zamanlar büyük haksızlıklar yapıldığını da ifade eden Putin, "Farklı milletlerden milyonlarca insan zarar gördü. Kırım Tatarları kendi topraklarına geri döndüler. Bu karar onlara haklarını geri verecek. Kırım'da üç ana dil olacak: Rusça, Ukraynaca ve Kırım-Tatarcası" diye konuştu. nbsp;

Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile ilişkilerimiz Rusya için büyük önem taşıdığını da ifade ederek şunları söyledi: nbsp;
"Saçma tartışmalar yüzünden bağlarımızı koparmamalıyız. Ukrayna'da bir anda Rus tarihini anlatan heykelleri yıkmaya başladılar, daha sonra da dilimizi yok etmeye çalıştılar. Ruslar'da diğer Ukrayna vatandaşları gibi krizden etkilendiler. Ukrayna'daki insanların neden değişiklik beklediklerini anlayabiliyorum. Hükümet çok canlarını sıktı. Devlet Başkanı, Başbakan değişti. Ancak halka olan davranışlar değişmedi. Hükümet vatandaşlarının nasıl yaşadıklarını umursamadı. Onlar hükümeti ele geçirmeyi planladılar. Hiçbir şeyin onları durdurmasına izin vermediler. Önlerini ölümle ve terörle açtılar. Ukrayna'da hala bir Devlet Başkanı yok. Konuşacak kimse yok. Bakanlara Maydan'daki eli silahlı kişileri aşarak ulaşabilirsiniz. Bunların hiçbiri şaka değil, hepsi gerçek. Kırım ve Sivastopol'de yaşayanlar Rusya'dan can güvenliklerini sağlamalarını talep ettiler. Biz onların bu ricalarını geri çeviremezdik. Ben, Devlet Başkanı olarak, Silahlı Kuvvetleri'ni kullanma hakkına sahiptim, ancak bunu kullanmadım. Kırım bağımsızlığını ilan etti. Aynısını zamanında Ukrayna'da yapmıştı, Sovyetler Birliği'nden çıktığını ilan etmişti. Ukrayna bu hakkını kullandı. Peki neden Kırımlılar bu haklarını kullanmasınlar? BM Güvenlik Konseyi'nin kurallarının hiçbirinde tek taraflı bağımsızlığını ilan etmekle ilgili hiçbir yasak yok. Ayrıca, uluslararası tecrübelerimiz de bağımsızlığını ilan etmenin yasak olmadığını gösteriyor. Bu bir çifte standart. Kendi çıkarlarını düşünerek, böyle şeyler yapılmaz. Neden Kosova'da Arnavutluk'un yaptığını, (onlara saygı duyuyorum) Ruslar, Ukraynalılar ve Kırım Tatarları yapamaz? Eğer Kırım'da silahlı kuvvetler zamanında olayları kontrol altına almasalardı, birçok kişi hayatını kaybedebilirdi. Ben kan dökülmesine karşı olan Ukraynalı askerlere minnet duyuyorum. ABD'nin başında olduğu batılı ortaklarımız uluslararası kuralları bir tek kendilerinin koyabileceklerini düşünüyorlar. Bağımsız devletlere karşı güç kullanıyorlar, bağımsızlıklarını tanımayacaklarını söylüyorlar. Afganistan ve İran'da BM Güvenlik Konseyi'nin kuralları sonuna kadar ihlal edildi."

KAYNAK: Ajanslar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...