Bakan Bozdağ'dan Öcalan açıklaması

Bakan Bozdağ'dan Öcalan açıklaması

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Bozdağ Öcalan hakkında neler söyledi işte ayrıntılar.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ilişkin Adalet Bakanlığı kararıyla ilgili," Ben haklarında mahkumiyet kararı verilen kişilerin gerekçeli kararının 8 aydır yazılmamış olması onların Yargıtay ve diğer kanun yollarına başvurma hakkını engellemiştir. Buda tabi başka mağduriyetlere yol açmıştır. O nedenle bu gerekçeli kararın umarız ki yeni yasanın verdiği 15 gün süre içerisinde tamamlanır" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. AİHM'nin Abdullah Öcalan ile ilgili verdiği kararla ilgili, "Bir gün sonra serbest kalma imkanı verecek bir düzenleme yapılması talep ediliyor şeklinde de yorumlar yapıldı. Yani bir gün serbest kalabilecek bir düzenleme yapılabilecek şeklinde yorumlayanlar var. Bu konuya açıklık getirir misiniz" sorusu üzerine Bakan Bozdağ, "Öcalan ile ilgili ceza esasında idam cezasıdır. Daha sonra idam cezasının kaldırılmasından sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülmüştür. Asıl ceza idam cezası. Dolayısıyla onunda şartla salıverilme hükümlerinden yararlanma imkanı zaten bizim hukukumuzda zaten yok. AİHM verdiği kararda bu yönden yapılan itirazı da zaten reddetmiştir. Dolayısıyla burada yeni düzenleme ihtiyacını biz görmüyoruz. Yeni bir düzenleme çalışması da düşünmüyoruz" cevabını verdi.

Fezlekelerin yarın Meclis'te okunup okunmayacağının sorulması üzerine Bozdağ, "O Meclisin takdirinde olan bir konu. Meclis herhalde bilgiye sunma işlemini yaptı" dedi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin inceleme izniyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın verdiği karara ilişkin soru üzerine Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

"Şuanda değerlendirme yapmam doğru olmaz. Onlar sadece kaldırılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugüne kadar gerekçeli kararı yazmamış olmasının hukukun tahin ettiği sınırların aşılması olarak gördüğümü daha öncede ifade ettim. Çünkü mahkemeler kararını verirken gerekçesini oluşturur ve o gerekçeye dayanarak kararını açıklar. Gerekçeyi de eş zamanlı kararla beraber dosyaya koyması lazım. Eğer dosyaya koymazsa koyamazsa yasa 15 gün içerisinde gerekçeli kararın dosyaya konulmasını emrediyor. 15 gün geçti, 1 ay geçti, 5 ay geçti, 7 ay geçti. Şuanda 8. aydan gün alıyor. Tabi bu fevkalade yanlış bir durum. 8 aydır verdiği kararın gerekçesini yazamayan bir mahkeme olamaz. Yani bu doğru bir şey değil. Ben haklarında mahkumiyet kararı verilen kişilerin gerekçeli kararının 8 aydır yazılmamış olması onların Yargıtay ve diğer kanun yollarına başvurma hakkını engellemiştir. Bu da tabi başka mağduriyetlere yol açmıştır. O nedenle bu gerekçeli kararın umarız ki yeni yasanın verdiği 15 gün süre içerisinde tamamlanır. Eğer tamamlanmazsa tabi deminde ifade ettim hakimler verdiği kararın gerekçesini yazmayarak, karar verdikleri kişilerin aleyhine sonuç doğurmasına yol açmışlardır. Tabi bununda hukuki bir mesuliyeti elbette vardır. "

Fethullah Gülen'in yapmış olduğu açıklamalarla ilgili bir soru üzerine Bozdağ, "Ben okumadım ama basına yansıyan haberlerde takip ettiğim kadarıyla, tabi Fethullah Gülen bir siyasetçi kimliğiyle konuşuyor. Türkiye kamuoyu onu daha çok dini konularda yaptığı sohbetlerle değerlendirmelerle tanıyor ama baktığınız zaman açıklamalarına önceki kimlikle alakası olmayan, siyasal bir takım değerlendirmeler içeren açıklamalar yapıyor. Tabii dinlemelerle ilgili geçmişte de açıklamaları oldu. Bir AK Partiliyle ilgili hatırlarsınız. Türkiye'den bu bilgileri Sayın Gülen'e kim ulaştırıyor. Kim dinliyor. Bu bilgileri elbette dinleyen birileri ulaştırıyor. Niye bana ulaştırmıyor da oraya ulaştırıyorlar. Herhalde bir sebebi var. Onun içinde bu konudaki değerlendirmeleri için doğrusu siyasal değerlendirmeler olarak görüyorum. Bunlar AK Partinin millet nezdinde ki itibarını azaltmak ama bu değerlendirmeleri yapanlar hakkındaki millette var olan olumlu düşünceleri yok ettiğine inanıyorum" değerlendirmelerini yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...