Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Putin, Kırım'ı Rus Çarı gibi ilhak etti

Putin, Kırım'ı Rus Çarı gibi ilhak etti

DÜNYA Haberleri

Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için imza atan Rusya lideri Putin, Tatarlara da mesaj gönderdi. Putin, Kırım'ı Rus Çarı gibi ilhak etti.

Putin, Ukrayna'nın da SSCB'den aynı şekilde ayrıldığını hatırlatarak, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Rusya'ya yaptırım kararı alan batı, imzanın ardından tavrını daha da sertleştirerek Rusya'nın 'zenginler kulübü' olarak adlandırılan G-8'e katılımını nbsp;askıya aldı. nbsp;Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bütün dünyanın tepki göstermesine rağmen "Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını ve yeni bir federal bölge oluşturulmasını" öngören anlaşmayı imzaladı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın 'zenginler kulübü' olarak adlandırılan G-8'e üyeliğinin askıya alındığını açıklamasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nın bir zamanlar Çarların zafer konuşması yaptığı Georgiyevski Salonu'nda parlamenterlere seslendi. "Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti" diyen Putin, SSCB'nin eski lideri Kuruşçev'in Kırım'ı Ukrayna'ya vermesinin anayasaya aykırı olarak olduğunu öne sürerek, "Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyor. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı" dedi. Sovyet döneminde pek çok adaletsizliğin meydana geldiğini ve Rusların da acı çektiğini söyleyen Putin, "Bundan sonraki süreçte Kırım Tatarlarının şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılacak.?Kırım halkına destek çıkmak zorundayız.Artık üç dil olacak; Rusça, Ukraynaca ve Tatarca" diyerek Kırım Tatarlarına mesaj gönderdi. Putin daha sonra Kırım'ın Rusya'ya bağlayan anlaşmayı imzaladı. İmza ile Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Rusya Federasyonu dahilinde yeni bölgeler oluşturulması öngörülüyor. Moskova'daki törenin ardından Kırım'ın başkenti Simferopol'deki Parlamento Binası üzerinde bulunan "Kırım Özerk Cumhuriyeti" tabelası söküldü. Bu arada Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın milletvekilleri, ABD ile AB'nin bazı Ukraynalı ve Rus yetkililerin yaptırım listesine alınmasına tepki göstererek, "Bizi de listeye ekleyin" çağrısında bulundu. Öte yandan Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, "Daha önce Ukrayna'ya ait olan askeri araç, donanım ve binalar bundan böyle Kırım'ın. Buralarda görev yapan asker ve emniyet mensupları ya Kırım yönetimi tarafına geçsin ya da istifa etsin" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...