Meclis'te fezeleke görüşmeleri tartışmalı başladı - son gelişme

Meclis'te fezeleke görüşmeleri tartışmalı başladı - son gelişme

Politika Haberleri

TBMM Genel Kurulu CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski Bakan ile ilgili hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere toplandı görüşmeleri tartışmalı başladı

129 milletvekilinin imzası ile TBMM Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağıran CHP, görüşmelere tam kadro katılırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurula geldi. MHP, BDP ve bağımsız milletvekilleri yoklama esnasında Genel Kurul'da hazır bulundu. Genel Kurul Meclis Başkanvekili Sadık Yakut Başkanlığı'nda açıldı. Sadık Yakut'un toplantının başında yaptığı elektronik yoklamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Yapılan oylamanın ardından toplantı yeter sayısının bulunmasıyla birlikte AK Partili milletvekilleri de salona girerken, hükümeti temsilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İçişleri Bakanı Efkan Ala hükümet sıralarındaki yerini aldı.


İKİ KOMİSYON TALEBİ
Haklarında fezleke bulunan 4 bakan, bugün Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi. Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar haklarında soruşturma komisyonu kurulması için meclis başkanlığına dilekçe ile başvurdu.Bakanların bu dilekçesinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 55 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe için harekete geçti. İmzaya açılan dilekçe Meclis Başkanlığı'na verilecek. Ak Parti; iki ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek. Üç bakan için bir soruşturma komisyonu, Erdoğan Bayraktar için ise ayrı bir komisyon kurulması talebinde bulunulacak.AK Parti, Meclis'te, 4 eski bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu kurulması için harekete geçiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AA muhabirine, haklarındaki fezlekeler Meclis'e gelen eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve nbsp;Erdoğan Bayraktar'ın kendileriyle ilgili iddialar konusunda Soruşturma Komisyonu kurulması talebinde bulunduğunu söyledi. AK Parti olarak Meclis'te 4 eski bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu kurulması için 55 imza toplayacaklarını belirten Elitaş, bu amaçla harekete geçtiklerini ifade etti.


TBMM BAŞKANLIĞI'NA DİLEKÇE VERDİLER
Eski bakanler Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar TBMM Başkanlığı'na ortak bir dilekçe sundu. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilmiş veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin, yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek Anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik bir ağır karalama kampanyası yürütülmektedir. nbsp;


Bu nedenle, gerek aziz milletimize gerekse yüce Genel Kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuzun bir gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 100. ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim." nbsp;


ÖNERGE HAZIRLANIYOR
Eski bakanların başvurusu üzerine AK Parti Grubu harekete geçerek, Soruşturma Önergesi hazırlamaya başladı. nbsp;
Anayasanın "Meclis Soruşturması"nı düzenleyen 100. maddesine göre; Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin (55) vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebiliyor. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşerek gizli oyla karara bağlıyor.
Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılıyor. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis'e sunuyor. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilebiliyor. Bu süre içinde raporun TBMM Başkanlığı'na teslimi zorunlu olacak.
Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılıp, dağıtımından itibaren 10 gün içinde görüşülüyor ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divan'a sevkine karar veriliyor. Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınıyor.
Anayasa uyarınca, Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor.


FEZLEKELER OKUNUNCA SORUŞTURMA SÜRECİNİ BAŞLATACAĞIZ
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dört bakan hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin "Biz bu işin gerçekten soruşturulmasını istiyoruz. Fezlekelerin okunmasını müteakip CHP olarak Meclis soruşturma sürecini başlatacağız. Bu önergeleri vereceğiz" dedi. nbsp;
Hamzaçebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin dört eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması yönündeki girişimini değerlendirdi. nbsp;
CHP olarak dört bakanla ilgili Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerini hazırladıklarını belirten Hamzaçebi, fezlekelerin okunmasını beklediklerini söyledi. nbsp;
Hamzaçebi, "Fezleke ve ekinde yer alan bilgilerle kendi hazırladığımız metinleri karşılaştıracağız. Biz bu işin gerçekten soruşturulmasını istiyoruz. Fezlekelerin okunmasını müteakip CHP olarak Meclis soruşturma sürecini başlatacağız. Bu önergeleri vereceğiz. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis soruşturma önergesini görmedim. Onlar hangi amaçla vermişlerdir, bütün suçları oraya yazmışlar mıdır, yazmamışlar mıdır bilemiyorum. Onların bu talebi hakkında o nedenle herhangi bir yorum yapmayacağım" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...