Liseli öğrenciler, bayatlamayan ekmek üretti

Liseli öğrenciler, bayatlamayan ekmek üretti

YAŞAM Haberleri

Ekmeklerin bayatlayıp ziyan olmasına üzülen iki lise öğrencisi, uzun ömürlü ekmek geliştirdi. Ekmekler, oda sıcaklığında 19 gün tazeliğini koruyor.

Ekmeklerin çabucak bayatlayıp ziyan olmasına üzülen iki lise öğrencisi, uzun ömürlü ekmek geliştirdi. Az bir maliyetle herkesin kendi evinde bile yapabileceği propolisli ekmekler, oda sıcaklığında 19 gün, buzdolabında ise 25 güne kadar tazeliğini koruyor.

Tübitak Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na da katılan "Uzun ömürlü ekmek" projesinin sahibi Kırkkonaklar Anadolu Lisesi öğrencileri Buket Dervişoğlu ile Pelin Bölükbaş, patent başvurusunda da bulunacak.
Liseli öğrenciler, bayatlamayan ekmek üretti
-Raf ömrü 19 gün

Dervişoğlu, araştırmaları sonucunda küf oluşumunu önlediğini öğrendikleri ve arıların bitkilerden ürettiği, kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları propolis maddesinden yola çıktıklarını belirtti.

Antibakteriyel, antifungal özelliklerini yanı sıra kanser, kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren propolisin, ekmeğin ömrünü uzatacağı hipotezlerinin doğrulandığını söyleyen Dervişoğlu, "Propolis kattığımız ekmeğin raf ömrü 19 güne kadar uzuyor, buzdolabında bekletildiğinde ise 25 güne kadar çıkıyor" dedi.

Dervişoğlu, propolisin kendine has reçinemsi bir kokusu olması dolayısıyla yüzde 7'den fazla kullanmayı tercih etmediklerini belirterek, yaygın üretilmesi halinde propolisli orta boy tam buğday ekmeğin yaklaşık 4,5 liradan satılabileceğini ifade etti.

-Herkes kendi evinde yapabilir

Bölükbaş da kontrol ekmeklerini 100 mililitre suya 100 mililitre ekşi maya, 300 gram tam buğday unu ve tuz ekleyerek, propolisli ekmekleri ise suya yüzde 3, yüzde 5 ve yüzde 7 oranlarında propolis katarak yaptıklarını anlattı.

Evde herkesin uzun ömürlü ekmek yapabileceğini belirten Bölükbaş, propolisin eczane veya aktarlardan alınabileceğini bildirdi.

Bölükbaş, propolisli ekmeğin günlerce taze kalmasının yanı sıra, sağlık açısından da faydalı olduğunu kaydetti.

-"Ekmek israfını önleyecek"

Okul Müdürü Bayram Akyüz ise proje için patent başvurusunda bulunacaklarını kaydetti. "Ekmek raf ömrünü uzatmak , her şeyden önce ekmek israfını önleyecek" diyen Akyüz, projenin günlük hayatta uygulanabilecek pratik bir keşif olduğunu söyleyerek, propolisli ekmeğin yakın zamanda tercih edilen bir ekmek olarak raflarda yerini alacağına inandığını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...