Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB Zirvesi toplanıyor

/ Kaynak: AA
AB Zirvesi toplanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

AB zirvesi, Kırım'ı topraklarına katma kararı alan Rusya'ya karşı atılacak yeni adımlar üzerinde uzlaşmaya çalışacak.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, uygulanan yaptırımlara ve yapılan uyarılara rağmen Kırım'ı topraklarına katma kararı alan Rusya'ya karşı atılacak yeni adımlar üzerinde uzlaşmaya çalışacak. nbsp;Ukrayna konusunu akşam yemeğinde ele alacak liderlerin ilk etapta, hafta başında AB dışişleri bakanları tarafından onaylanan 21 kişilik yaptırım listesine "siyasi ve askeri ağırlığı daha yüksek" yeni isimler eklemeleri öngörülüyor. nbsp;AB liderlerinin bu kez ABD tarafından hazırlanan listede olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinden isimleri hedef alması bekleniyor.


Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulanacak mı?


Bireylere yönelik hazırlanan listenin Rusya'nın manevraları üzerindeki etkisi sıfıra yakın olurken, liderlerin nasıl bir adım atacaklarının merak edildiği asıl konuyu ise daha önce belirlenen üç aşamalı stratejinin üçüncü ayağının devreye sokularak Rusya'ya karşı ekonomik içerikli yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağı oluşturuyor.


AB liderleri, 6 Mart'ta yaptıkları açıklamada, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştıracak daha fazla adım atması halinde" ekonomik yaptırımların hayata geçirileceğini bildirmişti.


AB kaynakları, Kırım bağlamındaki son gelişmelere rağmen üye ülkeler arasında şu aşamada ekonomik yaptırım kararı alma yönünde fazla bir istek olmadığını ve henüz uzlaşıdan bahsetmek için erken olduğunu belirtiyor. Özellikle İngiltere ile Almanya arasındaki görüş ayrılıklarının giderilemediği kaydediliyor.


Diplomatik kaynaklar, AB'nin üç aşamalı stratejinin "ikinci ayağını aşan ve üçüncü ayağına yaklaşan" bir karar alabileceğine dikkat çekiyor.


Enerji bağımlılığına çare aranacak


AB liderleri, Ukrayna konusunun yanı sıra enerjide dışa, özellikle de Rusya'ya bağımlılığı azaltmanın yollarını masaya yatıracak.


Bu arada AB, Ukrayna'nın da Rusya'ya bağımlılığını azaltıcı önlemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede dün AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger ile Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodhan arasında yapılan görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Slovakya'dan Ukrayna'ya akış sağlayacak boru hattına ilişkin anlaşmanın nisan sonunda imzalanabileceği duyurulmuştu.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...