Ayrton Senna - Yağmur adam neden doodle oldu

Ayrton Senna - Yağmur adam neden doodle oldu

DÜNYA Haberleri

Ayrton Senna! Namı diğer Yağmur adam. Ayrton Senna da Silva, Brezilyalı araba yarışçısı. Formula 1 Dünya Birinciliğini 3 kez kazanmıştır.

YABANCI BASIN BÖYLE DUYURDU - The Ayrton Senna Google Doodle appeared on most Google International Search Engines on March 21, 2014.The Google Doodled featured a drawing of Ayrton Senna and the background of the Google Doodle showcased the design of his signature Formula One Racing Helmet.
KİMDİR AYRTON SENNA?
1990'lı yıllar hem yol otomobillerinde hemde Otomobil yarışlarının en yükseknoktası Formula 1'de mekanikten elektroniğe geçmesinde önemli yer sahibidir..Elektronikkontrol ünitelerinin yavaş yavaş yol otomobillerindede oturmaya başlandığı yıllarda Formula 1'de de önemli yenilikler yapılmaya başlanıyordu.1994 Yılının Williams Renault takımı ise 90'lı yılların başında elektronikolarakkontrol edilebilir denge sistemini araçlarında uyguamaya başlamıştı..Bu sistem takımı 1993 yılında Şampiyon yapan en önemli sistem arasında yer alıyordu.
##tgvideo#
1994 yılında ise güçlü takımlar ile zayıf takımlar arasındaki adaletsizlikgiderilmesi için bu sisteme yasakgeldi..Williams Renault takımı testlere başladığında bu sistemin eksikliği hissediliyordu.Efsane pilot ve formula 1'in en iyisi olarakkabul edilen Senna , teknikerlere sistemi kaldırdıktan sonra aracın ön tarafında bir titreşim olduğunu daha sonra bu titreşimin otomobilin arkasına doğru ilerlediğini ve viraj almasını zorlaştırdığını , direksiyonu kırdığı halde arabanın tepkimesiz kaldığını iletti..Bunun üzerinde çalışılsada net bir çözüm üretilemedi.Sezonun 3.yarışına hazırlanan F1 dünyası 30 Nisan 1994 sıralama turlarında piste çıkan SimtekFORD takımı pilotu Roland Ratzenberger Villeneuve'in virajı alamayıp kaza sonucu öldüğü haberiyle sarsılıyordu..Bu ölüm ile yarışa gölge düşmüştü ancak1 Mayıs 1994 günü yarış başlamıştı.Yarışın 7.turunda Ayrton Senna 306 Km/sa hızla Tamburello virajına yaklaştı,Virajı dönerken direksiyonunu kırdığı halde virajı alamayan Ayrthon senna son bir hamle ile hızını 210 kmh civarlarına çekmiş olsa da kenar bariyerlere çarpıp hayatını kaybetmiştir..

Böylece bir F1 yarışı 2 ölüm ile sonuçlanmış oldu,

O dönem v12 motorların ve tamamen mekaniğin güçlü olması üzerine çalışan, güvenliği hiçe sayan bir F1 dünyasının geride bıraktığı en acı tablo bana göre sanırım budur.

Ayrton Senna da Silva,54.doğum günü Google taradfında doodle ile kutlandı.21 Mart 1960 yılında Sao Paulo'da dünyaya gelen Formula 1'in unutulmaz pilotlarından biriolan Ayrton Senna unutulmadı. nbsp; Ayrton Senna da Silva,54.doğum günü nedeniyle Google tarafından sayfalarında doodle yapılarakanıldı.21 Mart 1960 yılında Sao Paulo'da dünyaya gelen Formula 1'in unutulmaz pilotlarından biriolan Ayrton Senna unutulmadı Google tarafından unutlamadı.

Ayrton Senna

1994 senesinde beklenen olmuş,Senna Williams-Renault takımıyla anlaşmıştı.Prost'un kontratındakiSenna ile yarışmama maddesisadece 1993 senesikapsadığından,1994 yılında sözleşmesidevam etmesine rağmen,tekrar Senna ile aynı takımda yarışmayı reddeden Prost emekliliğiniistemişti.
nbsp;
Williams 1992 ve 1993 senelerindekişampiyonayı müthiş aracı sayesinde kazanmıştı.Mevcut durum 1994 yılında Senna'yı doğal potansiyel şampiyon yapıyordu.

1993 senesindekitüm yarışları Senna,Prost,Hill ve Schumacher kazanmıştı.

Sezon öncesihazırlıkları,Williams'ın saf hız bakımından çokileriancaksürüş bakımından pekde iyiolmadığını göstermişti.Geçen 2 yıla damgasını vuran Williams-Renault aracının üstün tekniközellikleri,1994 yılı için törpülenmişti.Aktif Süspansiyon,Çekiş Kontrol ve ABS FIA tarafından daha çekişmelive insanisürüş için kısıtlanmıştı.Bu gelişme Williams-Renault takımının geçmişten gelen en belirgin farkını ortadan kaldırmıştı.Senna hazırlıklarda aracın arkadan kayma yaşadığını defalarca politikhiciv cümleleriyle belirtmişti.FIA'nın kararı Williams FW16'yı,geçmiş FW15C ve FW14B'nin oldukça gerisine itiyordu.1994 senesinin hazırlıkdöneminin en şaşkınlıkyaşatan aracı Benetton-Ford takımıydı,zira saf hız anlamında oldukça yavaş olmasına rağmen,aracın kullanılabilirliliğidikkatleriüzerine çekmeye yetiyordu.
nbsp;
Sezonun ilkyarışı Brezilya Interlagos pistindeydi,Senna zorlanmasına rağmen kişisel becerisinin ötesine geçerekPolpozisyonu aldı.Yarıştada liderliğinidevam ettiriyordu,ancakBenetton'dan Schumacher arkasından hiç ayrılmamıştı,pit-stoplar sonrasında liderliğiSchumacher'e kaptıran Senna bunu kabullenmeye niyetlideğildi,artan baskı ve yakalama isteğisonucu,start-finish düzlüğüne çıkılan son virajda,aracını arkadan kaydırıp yarış dışı kaldı.

Sezonun ikinciyarış Japonya Pacific Aida pistindeydi,Senna yine Polpozisyonu almıştı,startla birlikte ilkvirajda,geçen yıldan takım arkadaşı olan Hakkinen kendisine arkadan çarparakyoldan çıkmasına ve devamında da Ferrari'de yarışan Nicola Larini'nin kendisine çarparak,yine yarış dışı kalmasına sebep olmuştu.Takım arkadaşı olan Hill de ilerleyen turlarda Vites Kutusu arızasından yarış dışı kalmıştı.Schumacher yine zaferle dönmüştü.
nbsp;
Bu Senna'nın kariyerindekien kötü F1 sezonu başlangıcıydı,sankibirşeylerin ön habercisigibiydi.
nbsp;
1994 Imola;
nbsp;
Sezonun 3.yarışı olan San Marino Imola pisti.Geleneksel F1 sezonunun Avrupa'da Imola ile start aldığı varsayımı yıllarca herkesçe kabul görmüştür.Geçmiş 2 yarışta puan alamamış olan Senna,kendisiiçin sezonun burada başlayacağını söylemiştir,ayrıca kendisiiçin sezon artıkbundan sonra 16 yerine 14 yarıştan oluştuğunu,şampiyon olmakiçin,gerekeniyapabileceğinisöylemiştir.Senna 65.defa polpozisyonunu almıştı,ancakhaftasonu kendisinioldukça üzen ikiolayla başlamıştı.Cuma günü yapılan sıralama turlarında (eskiden sıralama turları cuma ve cumartesigünleriayrı-ayrı yapılırdı) vatandaşı Barrichello ciddibir kaza yapmış ve yarışa katılamamıştı.Cumartesigünü ise Avusturyalı Roland Ratzenberg Simtek-Ford aracıyla geçirdiğikazada hayatını kaybetmişti.
nbsp;
Senna yaşanan olaylar ışığında tüm gününü pilot arkadaşlarıyla toplantıda geçirmişti.Sonucunda Sürücüler GüvenlikKurulunu aktif hale getirmeküzere adım atmışlardı.Amaçları olan Formula 1'dekigüvenlikkurallarını ileridüzeye götürmeküzere,pilotlar; en tecrübeliolan Senna'yı lider olarakseçtiler.
nbsp;
Yarış tüm olumsuzluklara rağmen başlamıştı,ancaksorunlar bitecekgibideğildi,startla birlikte Beneton-Ford takımından Schumacher'in takım arkadaşı olan J.J.Lehto startta kalan Pedro Lamy'nin Lotus Mugen-Honda aracına arkadan tam hızla çarpmış,araçtan fırlayan lastikana tribüne uçmuş ve de 8 izleyiciile bir polis memurunun yaralanmasına sebep olmuştu.O yıl uygulanmaya başlayan GüvenlikAracı Opel Vectra ardında geçilen turlardan sonra,yarış tekrar başlamış ve Senna hemen yarışa,üst üste en hızlı turları atarakdamgasını vurmaya başlamıştı.Ancakhemen arkasından Schumacher gelmeye devam ediyordu,devam eden turda,sola tam gaz dönülen Tamburello virajında Senna'nın aracı yaklaşık217 km hızla sağdakiduvara hızla çarpmıştı.Sid Watkins yönetimindekimedikal takım,hemen müdahale etmiş,ancakdurumun ciddiyetidolayısıyla acilen helikopterle Bologna hastanesine kaldırıldı.Daha sonra 34 yaşındakiSenna'nın ölümü deklere edildi.Başından aldığı çokciddidarbe ve kaskını delip sağ gözünden kafatasının içerisine kadar giren parça aslında kendisinin pistteyken öldüğünün kısmihabercisiydi.Görevliler aracının içerisinde Avusturya bayrağı ile bir öncekigün ölen Rolan Ratzenberger'in adını taşıyan flamayı bulmuştu,bu durum Senna'nın yarış sonrası planladığı vefaydı. nbsp; Ölümünün gerçeknedenihiçbir zaman açıklanamamıştır,o nedenle kısıtlı bilgilerin etrafında kaza nedeniteorilerden öteye geçememektedir.Senna'nın ölümü ile ilgiliWilliams Takımı defalarca mahkemelerde ifade vermiş,ancakbir netice alınamamıştır.

Belkide alınan teknetice; efsane Williams takımının bir daha o eskigünlerine ulaşamamış olmasıdır. nbsp; (RemziBahşi)

Ayrton Senna 21 Mart 1960'ta doğdu pekiAyrton Senna efsanesine?

Ayrton Senna bugün yaşasa 54 yaşında olacaktı.Çünkü bugün Ayrton Senna'nın doğum günü ve Ayrton Senna için google doodle yaptı.
Ayrton Senna doğum gününde doodle oldu.Ayrton Senna yaniasıl adıyla Ayrton Senna da Silva,gelmiş geçmiş en ünlü Formula 1 yarışçısı.

Ayrton Senna UNUTULMAZ BİR PİLOT

Ayrton Senna 21 Mart 1960 yılında Sao Paulo'da hayata merhaba dedi.Formula 1'in unutulmaz pilotlarından biriolan Ayrton Senna yine unutulmadı.

Google logosu Ayrton Senna için değişti.Ayrton Senna böylece tüm dünyada başta yarışseverler tarafından hatırlandı.

Ayrton Senna REKORTMEN

Ayrton Senna Özellikle yağmurlu havalarda ve pistlerde devamlı birincioldu.

Bu yüzden Ayrton Senna'ya lakap olarakyağmur adam derlerdi.

Ayrton Senna en zor pist kabul edilen Monaco pistinde tam altı defa birinciolup rekor kırdı.

1 Mayıs 1994 yılında bologna'da öldü.

Formula 1 yarışında birincilikgarantiydiancakbüyüksüratle bariyerlere çarptı.

Ayrton Senna için herkes korktu çünkü her yer kandı.

AncakAyrton Senna için acil müdahale yapılsa da kurtarılamadı.

Ayrton Senna bugün hala yarış sırasında ölen son Formula 1 pilotudur.

Google Ayrton Senna'yı doodle ile hatırlatarakbir bravoyu haketti.

Ayrton Senna Formula 1 tutkunlarının gönlünde taht kurmuş bir efsanedir.

Alkışlar Ayrton Senna için Google 'a.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...