Rusya'dan ABD'ye listeli misilleme!

/ Kaynak: DHA
Rusya'dan ABD'ye listeli misilleme!

DÜNYA Haberleri  / DHA

ABD ve AB'den Rusya'ya yaptırım açıklamaları ardı ardına geldi. Rusya da ABD'li 9 üst düzey yetkili hakkında yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "ABD'nin 17 Mart'ta açıkladığı ve bazı Rus yetkili ve Federal Meclis milletvekillerine Kırım'daki referanduma desteklerinden dolayı ceza mahiyetinde yaptırım uygulayacağını açıkladığı listeye Rusya Dışişleri Bakanlığı da aynı şekilde ABD'li yetkililer ve milletvekillerine benzer bir karşılık verecek" dendi.
nbsp;
Rusya Federasyonu'na girişleri yasaklanan yetkililer arasında ABD Başkan yardımcıları Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer, Benjamin Rhodes, ayrıca Harry Reid, John Beynera, senatörler Robert Menendez, Mary Landryu, John McCain ve Daniela Coast bulunuyor.

Açıklamada, "17 Mart'ta bazı Rus yetkili ve Federal Meclis milletvekillerine karşı uygulanan vize yaptırımlarına cevap olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı yetkililere karşı aynı uygulamayı devreye sokuyor. Rusya kendisine karşı yapılan her yaptırıma aynı şekilde cevap verecektir. Biz birçok kez yaptırımların çok tehlikeli olduğunu ve bumerang gibi ABD'ye geri döneceğini bildirdik. Ancak Amerika hala bu yaptırımlara devam etmekte ve gerçekleri görmekten kaçınmaktadır. Kırım halkı demokratik yollardan tüm uluslararası kurallara uygun olarak Rusya'ya bağlanmayı seçti. Bu karar hoşlarına gitsin ya da gitmesin gerçeği yansıtmaktadır. Kırım halkının kararına saygı duymalıyız" ifadeleri yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın sayfasından yayınlanan ve Rusya'ya girişleri yasaklanan o isimler şöyle:

1- Caroline Atkinson - ABD Başkan Yardımcısı (Milli güvenlikten sorumlu)

2- Daniel Pfeiffer - ABD Başkan Yardımcısı

3- Benjamin Rhodes - ABD Başkan Yardımcısı

4- Harry Reed -

5- John Boehner - ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı

6- Robert Menendez - Dışişleri Senato Komitesi Başkanı

7- Mary Landrieu - senatör

8- John McCain - senatör

9- Daniel Coats -senatör

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma 18 Mart'ta Moskova'da imzalanan Kırım ve Sivastopol'un Rusya'ya bağlandığına dair belgeyi onayladı. Rusya'nın bu kararına dünya liderlerinden jet yanıt geldi.

ABD'DEN RUSYA'YA EKONOMİK DARBE
ABD Başkanı Barack Obama, son gelişmelerin ardından Rusya'ya yönelik yaptırım listesindeki üst düzey Rus yetikili sayısını artırma kararı aldıklarını söyledi. Rus ekonomisi için "anahtar sektörlere" yönelik yeni yaptırım kararları aldıklarını belirten Obama, bir bankanında hesaplarının dondurulduğunu belirtti.

ABD Başkanı Obama, Ukrayna için ABD Kongresi ve IMF'ye de yardım çağrısında bulundu. ABD'li bir üst düzey yetkili, Washington'un yaptırım listesine aldığı bankanın "Bank Rossiya" olduğunu açıkladı. "Bank Rossiya"nın 10 milyar dolar değerinde olduğu belirtildi.

AB ÜYESİ ÜLKELERDEN JET YANIT
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, haziran ayındaki AB-Rusya Zirvesi'nin iptal edileceğini açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, nbsp; Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin, "Siyasi ortam buna uygun olmadığı sürece ne G-8 zirvelerinin düzenlenmesi ne de G-8 Grubu'nun bu haliyle devamı mümkündür" dedi.

'BUMERANG GİBİ ABD'Yİ VURACAK' nbsp;
Obama'nın konuşması sonrası bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarının bir bumerang gibi ABD'yi vuracağı belirtildi. Rus meclisi, ABD'li üst düzey yetkililer hakkında yaptırım kararları aldıklarını açıkladı. Rusya'nın yaptırım misillemesinde çok önemli isimler yer alıyor. Rusya'ya girişi yasaklanan o isimler arasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Benjamin Rhodes, senatörler John McCain, John Boehner, Harry Reid ve Mary Landrieu gibi önemli siyasetçiler var.

SADECE 1 MİLLETVEKİLİ 'HAYIR' OYU KULLANDI
Yasa tasarısını 443 milletvekili onaylarken, 1 milletvekili hayır oyu kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında imzalanan belgeyi dün onaylaması için Duma'ya sunmuştu. Belgede, "Kırım ve Sivastopol halkının kendi isteği ve özgür iradesiyle 16 Mart 2014'de düzenlenen referandumda Rusya Federasyonu'na bağlanma kararı almıştır" ifadesi yer alıyor.

GEÇİŞ DÖNEMİ 1 OCAK 2015'E KADAR TAMAMLANACAK
Onaylanan belgede 1 Ocak 2015 tarihine kadar geçiş dönemi yaşanacağı ifade ediliyor.

AKSENOV: "BUGÜN RUS PASAPORTUMU ALIYORUM"
nbsp;Öte yandan Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, yaptığı açıklamada bugün Rus pasaportu alabileceğini söyledi. Aksenov, "Bugün fotoğraflarımı çektirdim ve sanırım bugün Rus pasaportum olacak" dedi. Hatırlanacağı üzere 16 Mart tarihinde Kırımda gerçekleşen referandum sonucunda Kırım halkının yüzde 96'sından fazlası Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmıştı. 18 Mart Salı günü ise Kremlin'de gerçekleşen törende Rusya ve Kırım arasında imzalar atılmıştı.

AB LİDERLERİ TOPLANIYOR
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, uygulanan yaptırımlara ve yapılan uyarılara rağmen Kırım'ı topraklarına katma kararı alan Rusya'ya karşı atılacak yeni adımlar üzerinde uzlaşmaya çalışacak. Ukrayna konusunu akşam yemeğinde ele alacak liderlerin ilk etapta, hafta başında AB dışişleri bakanları tarafından onaylanan 21 kişilik yaptırım listesine "siyasi ve askeri ağırlığı daha yüksek" yeni isimler eklemeleri öngörülüyor.

DÜNYA
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...