ÖSYM Başkanı tüm YGS adaylarını uyardı

/ Kaynak: İHA
ÖSYM Başkanı tüm YGS adaylarını uyardı

EĞİTİM Haberleri  / İHA

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi, adaylar ve ailelerine uyarılarda bulundu.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Mart Pazar günü yapılacak YGS'yi kendilerinin de heyecanla beklediğini söyledi. nbsp;Demir, geçen yıl ÖSYS'ye 1 milyon 923 bin 33 başvuru yaptığını bu yıl ise bu sayının 163 bin artarak 2 milyon 86 bin 87'ye ulaştığını bildirdi. 2 milyon 86 bin 87 adayın 78 bin 428'inin, sınavsız geçiş için başvuru yaptığını anımsatan Demir, adayların 2 milyon 7 bin 685'inin ise YGS'ye gireceğini söyledi. nbsp;Adayların 841 bin 741'inin lise son sınıf öğrencisi olduğunu, bunun da geçen yılla göre yaklaşık 50 bin arttığı ifade eden Demir, "Geçen yıl bu rakam 792 bin 140 idi. 4+4+4 uygulamasından dolayı bunun gelecek sene daha da fazla olmasını bekliyoruz. 9 bin adayımız lise son sınıfta beklemeli. Liseden mezun bir üniversiteye yerleşmemiş 578 bin 741 adayımız var. Üniversiteye kayıtlı olup bu sınava girecek olan 437 bin 933 öğrenci var. Üniversite mezunu yaşı ileri 121 bin 676 aday da pazar günü sınava katılacak. Lise son sınıf öğrencisiyle, üniversite mezunu, hatta yaşı ilerlemiş çok ekstrem olarak 70-80 yaşında bu sınava giren adaylar da söz konusu" dedi. Demir, ÖSYS'ye bu yıl 942 bin 996 bayan, 1 milyon 143 bin 991 erkek adayın başvuru yaptığını da kaydetti.
YGS'nin pazar günü 81 il, ilçe merkezleri ve Lefkoşa olmak üzere 175 merkezde yapılacağını dile getiren Demir, sınavı 6 bin 745 binada, yaklaşık 106 bin salonda gerçekleştirileceğini belirtti. nbsp;Soru basımı, paketlenmesi, işlemlerinin tamamlandığını vurgulayan Demir, evrakların büyük kısmının araçlara yüklendiğini, Cumartesi günü 17.00 itibariyle tüm evrakların merkezlerde olmasının planlandığını söyledi. nbsp;Heyecanla sınavı beklediklerini belirten Demir, sınav için üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer pek çok kurumla ortak çalıştıklarının altını çizdi. nbsp;
Sınav organizasyonunda yer alan tüm paydaşlara teşekkür eden Demir, birçok belediyenin sınav günü ulaşım hizmetlerini ücretsiz olarak vereceğini, emniyet mensupları, milli eğitim müdürleri ve öğretmenlerin de sınavın huzur içinde gerçekleşmesi için gayret gösterdiğini söyledi. nbsp;Sınavın sorunsuz gerçekleşeceğinden emin olduğunu bildiren Demir, adayların huzur içinde cuma ve cumartesi günlerini geçirerek sınava gelmelerini istedi. nbsp;


-"Adaylar sadece bilgileriyle gelsin"


Adayların sınav için büyük emek harcadıklarına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:


"Bu gayretlerinin meyvesini alabilmeleri için heyecanlarını teskin etmelerini ve sınava huzur içinde gelmelerini öneriyorum. Adayların hem sınav ortamına alışmaları, hem de ulaşımlarını programlamaları bakımından Cumartesi günü saat 10.00-15.00 arasında tüm sınav binalarımız ve salonlarımız adayların görmesine açık olacak. Adaylara tavsiye ediyorum, Cumartesi günü zaman ayırsınlar, sınav binasına gitsinler, gidiş dönüş yolunu öğrensinler. Sınav binasının içerisinde hangi salona gireceklerini görsünler ve böylece pazar gününe kendilerini hazırlamış olsunlar. Ondan sonra da açık havada kendilerini sınava hazırlayarak, özellikle gece uykularını alarak sınava huzur içinde gelmelerini tavsiye ediyorum."


"Adayların sadece bilgileriyle sınavlara gelmelerini istiyoruz" diyen Demir, sınava girecek olanların yanlarında sadece nüfus cüzdanı, sınava giriş belgesini getirmelerini istedi.


Demir, adayların sade bir kıyafetle ve sınav saatinden bir saat önce sınav binasında olmaları halinde sınava alınışlarının daha kontrollü olacağını dile getirdi. nbsp;


Sınav saat 10.00'da başlayacağını hatırlatan Demir, sınavın adayların aileleri için de çok önemli olduğunu söyledi.


-"Aileler huzur ortamı oluştursun"


Anne babaların da çocuklarının sınava hazırlanmasında büyük bir emek harcadıklarını ifade eden Demir, "Bu emeğin karşılığını mutlaka alacaklarından emin olsunlar ve Cuma-C günü adaylara sakinleştirici, rahatlatıcı telkinlerde bulunsunlar, normal bir yaşam ortamı oluştursunlar. Pazar günü de eğer çocuklarıyla sınava gidebilirler. Ancak bina çevresinde gürültü yapmamaya, bina çevresinde huzur ortamı oluşturmaya dikkat etsinler" diye konuştu.


Sınav gününde nüfus cüzdanını son dakika kaybeden, düşüren veya akşam masanın üzerinde koyduğu halde sabah bulamayan adayların olduğunu hatırlatan Demir, bu adayların sınava girebilmeleri için bütün il ve ilçe merkezlerinde nüfus müdürlüklerinin saat 07.00'den 10.00'a kadar açık olacağını kaydetti. nbsp;


Sınava giriş belgesi ve fotoğrafıyla müdürlüklere giden adaylara nüfus cüzdanı verileceğini kaydeden Demir, adaylara mutlaka nüfus cüzdanı düzenlenmesi gerektiğini, adayların bunun dışındaki bir belgeyle sınava giremeyeceğini söyledi.


-Hedef en kısa sürede açıklamak


ÖSYM yönetimi olarak gerek sınav öncesi gerekse sınav sonrasına ilişkin tüm faaliyetleri planladıklarını vurgulayan Demir, "Hedefimiz en kısa zaman içerisinde adayların sonuçlarını öğrenmelerini sağlamak. Bunun için gerekli olan bütün uygulamalarımızı gerçekleştirdik, bütün tedbirlerimizi aldık. En kısa zamanda, belki de pek çok adayımızın hayal edemeyeceği kısa bir zamanda açıklamayı planlıyoruz" dedi.


Sınavın önemli olduğunu ancak hayattaki her şeyin bu sınavdan ibaret olmadığını kaydeden Demir, adayların rahat ve huzurlu bir şekilde sınava gelmelerini istedi. nbsp;


Adayların görevlilerle uyum içerisinde olmasının da önemli olduğunun altını çizen Demir, şu ifadeleri kullandı:


"ÖSYM olarak bugünden itibaren 24 saat, sınavın koordinasyonu, her türlü ihtiyacı gidermek üzere çalışma içindeyiz. Her türlü ihtiyaçlar ve her türlü sorular için ÖSYM'nin çağrı merkezini arayabilirler. Sınav günü her türlü konuda yine çağrı merkezini veya sınav günü masamızı arayabilirler, bizimle irtibata geçebilirler. Adaylardan önemli bir isteğim; her türlü bilgiyi sadece ve sadece ÖSYM'nin internet sayf almaları. Bunun dışındaki bilgilere çok itibar etmemeleri. Bu büyük kitlenin heyecanlarını kullanmak isteyen bazı kitleler olabilir. Bunlara hiç itibar etmemelerini ve sadece ÖSYM'nin açıkladığı bilgileri takip etmelerini istiyorum. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Bu onların emeğinin karşılığı olacaktır. Biz bütün gayretimiz, adaylarımızın emeklerinin sonucunu almaları, hak ve adalet ölçüsünde bu sınavı gerçekleştirmekdir."
YGS'YE GİRECEK ADAYLAR, AŞIRI HEYECANDAN KAÇINMALI"


Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Öztürk, kalp krizinin yüzde 90'dan fazlasının damar tıkanıklığı nedeniyle oluştuğunu belirterek, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların aşırı heyecanlanması ve adrenerjik deşarjının kalpte ani etkilenmeye neden olabileceğini söyledi.


Öztürk, AA muhabirine, öğrencilerin sınav öncesi ve esnasında heyecanlarını kontrol etmeleri gerektiğini anlattı.


Öztürk, stressiz başarı olmadığını kaydederek, "Bir miktar stres, uygun dozajda olursa başarıya daha büyük katkı sağlayabilir ama bunu abartmamak gerekiyor. Sonuçta bir sınava girecekler. Üniversite sınavını hayati sınav görmemeleri gerekiyor. Kendilerini daha rahat hissetmeleri gerekiyor. Velilerin de aynı şekilde olmalarında fayda var. Özellikle böyle durumlarda insanlar birbirlerini etkileyebiliyor" diye konuştu.


- "Heyecana bağlı kalp krizi meydana gelebilir"


Öğrencilerde stres nedeniyle sınav öncesinde ve esnasında, çarpıntı, sıkıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler olabileceğini ifade eden Öztürk, ailelerinde kalp rahatsızlığı bulunan kimse yoksa bu şikayetleri fazla dikkate almamaları gerektiğini dile getirdi.


Kalp krizi riskinin daha çok yetişkinlerde damar tıkanıklığı nedeniyle meydana geldiğine işaret eden Öztürk, "Kalp krizinin yüzde 90'dan fazlası damar tıkanıklığı nedeniyle oluşuyor. Öğrencilerin aşırı heyecanı ve aşırı adrenerjik deşarjı kalpte ani etkilenmeye neden olabilir. Damar tıkanıklığı olmadan kalbin kendini salmasına neden olabiliyor" ifadesini kullandı.


Öztürk, öğrencilerin aşırı stres ve heyecan nedeniyle kendilerini rahat hissetmediklerini, nefes darlığı ve göğüs sıkışması halinde doktora başvurmaları gerektiğine dikkati çekti.


Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:


"Çocuklar, bu saate kadar zaten ders çalışma konusunda yapacaklarını yapmışlardır. Bugünlerde yapılacak ekstra yüklenmelerin doğru olmadığını düşünmüyorum. Sınavdan önce çocukları illa 'şöyle yap, böyle yap' diye yönlendirmekten ziyade rahat bırakmaları, istedikleri gibi davranmalarını sağlamaları, onları bu stresten uzak tutmaları faydalı olur. Sınava aşırı stres ve heyecanla giren çocukta, heyecana bağlı kalp krizi meydana gelebilir. Aileler buna dikkat etmeli."

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...