Türkiye'de işsiz sayısının en az olduğu iki il

/ Kaynak: AA
Türkiye'de işsiz sayısının en az olduğu iki il

YAŞAM Haberleri  / AA

TÜİK 2013'ün istatistiklerine göre bir yılda işsizlik oranı 1,4 puan azalan il Konya-Karaman bölgesi oldu.

Yeni teşvik sisteminde dezavantajlı duruma düşmüş olmasına rağmen Konya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Hanehalkı İşgücü istatistiklerine göre bir yılda işsizlik oranını 1,4 puan azaltmayı başardı. Bölgedeki işsizlik rakamları, Türkiye ortalamasının 5 puan altında gerçekleşti.Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin (milli gelir artışı) daha fazla insana istihdam sağladığı ölçüde anlam kazandığını söyledi.
İstihdamın artmadığı bir ülkede veya bölgede sadece üretim ve gelir kaybı ile değil, aynı zamanda sosyal problemler, sosyal dışlanma ve yoksullukla da karşı karşıya kalındığını dile getiren Akman, "Bu nedenle makro ekonomik göstergelerden olan işsizlik oranı, politika yapıcıların dikkate alması gereken en önemli parametrelerden biri olarak değerlendirilmektedir" dedi.
TÜİK 2013 yılı Hanehalkı İşgücü istatistiklerine göre 2012 yılında Konya-Karaman bölgesinin işsizlik oranı yüzde 6,1 iken, 2013 yılında bu oranın 1,4 puanlık azalış ile yüzde 4,7 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:
"Bu oran, bölgede, ilgili dönemde Türkiye ortalamasından 5 puan aşağısında gerçekleşmiştir. Yeni teşvik sisteminde dezavantajlı duruma düşmüş olmasına rağmen Konya, ihracatta kısmi de olsa sektörel ve ülke çeşitlenmesine gitmiş, istihdam oluşturma kapasitesini artırmıştır. Bu sayede ilimiz, işsizlik oranları, son yıllar itibarı ile ülke ortalamasının altında kalmıştır. Ülkemizde ve ilimizde istihdam imkanlarının artırılması ve geliştirilmesinin yollarından bir diğeri de kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerini artırmalarından geçmektedir. İstihdamı artırarak, ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek ve anlamlı kılmak isteyen özel sektör işletmelerinin gerek bölgemizde, gerekse ülke genelinde aktif bir organizasyon oluşturarak, örgütsel değişimi ve gelişimi hızla gerçekleştirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 95 gibi büyük bir çoğunluğu aile şirketlerinden oluşmaktadır ki bu durum ilimiz için de geçerlidir. "
- Analitik düşünme yeteneği kazandıracak müfredat talebi
İş gücünün bilgisayar ve yabancı dil kullanımındaki beceri düşüklüğü gibi bazı faktörlerin, işletmelerin ulusal ve küresel rekabet şansını azalttığına dikkati çeken Akman, "Bu nedenle bölgedeki üniversiteler, teknik eğitim fakülteleri ve diğer eğitim kurumlarında piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü konusunda öğrencilere analitik düşünme yeteneği kazandırabilecek müfredat değişikliklerine ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...