Ergenekon hakimlerinin gerekçe için son günü

/ Kaynak: AA
Ergenekon hakimlerinin gerekçe için son günü

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, davayla ilgili gerekçeli kararını bitirmesi için verilen yasal süre bugün doluyor.

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, davayla ilgili gerekçeli kararını bitirmesi için verilen yasal süre bugün doluyor. Özel yetkili mahkemeleri kaldıran kanunda, bu mahkemelerce karar verilip henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçelerini yazmaları için 15 günlük süre verilmişti.

Ergenekon davasında kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan ancak aradan geçen 7 ayda da gerekçeli kararı tamamlayamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) ek süre talep ettiği belirtildi. Kurul, Salı günkü toplantıda talebi değerlendirecek, ancak yasal olarak böyle bir yol bulunmadığı için olumsuz yanıt verecek.

Bir davada kararı veren hakimlerden başkasının gerekçeli kararı yazması söz konusu olamayacağı için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyelerinin bugün saat 17.00'ye kadar gerekçeyi yazmaları gerekiyor.

Mahkeme heyeti hakkında başlatılan incelemenin yanı sıra gerekçeyi yazmadıkları için disiplin yönünden de yaptırım uygulanacak.

-HSYK tarafından da inceleme sürüyor

HSYK 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı vermiş ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da inceleme kararını onaylamıştı.

Onayın ardından hakimler hakkında müfettişler inceleme yapacak. Müfettişlerin incelemesi sonucu hazırladığı rapor uyarınca HSYK 3. Dairesi, hakimler hakkında soruşturma gerekip gerekmediğine karar verecek. 3. Daire, bu hakimler hakkında soruşturma kararı verirse, bu da onay için Adalet Bakanı Bozdağ'a gönderilecek. Bozdağ'ın onay vermesi durumunda hakimler hakkındaki soruşturma işlemleri, HSYK 2. Dairesince yürütülecek.

-Gerekçeli karar yazılırsa süreç nasıl işleyecek?

Yerel Mahkeme, gerekçeli kararını yazarak, Yargıtay'a gönderecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılacak incelemenin ardından hazırlanacak tebliğname, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilecek. Daire'de de bir süre yapılacak incelemenin ardından duruşma günü verilerek dava görülmeye başlanacak.

Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruda, yerel mahkeme gerekçeli kararı yazmadığı için Başbuğ'un kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...