Asıl suç Twitter'da mı? İşte yasağın en önemli sebebi

/ Kaynak: AA
Asıl suç Twitter'da mı? İşte yasağın en önemli sebebi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Twitter'ın, açıkça taahhüt edilmesine rağmen, suç teşkil eden içeriği kaldırmakta gönülsüz davranması, en önemli kapatma gerekçesi olarak gösteriliyor..

Twitter'ın, kullanıcı sözleşmesinde yer alan "çevrimiçi uygulama ve kabul edilebilir içerik konusundaki tüm yerel yasalara uymayı taahhüt ederler" şartına rağmen kanunları ihlal eden içeriklere erişimin engellenmesi konusunda gönülsüz davranması, Türkiye'de yaşanan sorunun temelini teşkil ediyor.

Twitter'a, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliği ilkesine uymaması sonrasında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından mahkeme kararları uyarınca tedbir amaçlı iletişim engeli koyması tartışmaları beraberinde getirdi.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, kullanım kurallarında yer alan "Yasa Dışı Kullanım" maddesinde, "Hizmetlerimiz, yasa dışı amaçlar için veya yasa dışı faaliyetlerin sürdürülmesi için kullanılamaz" ifadesi bulunmasına ve "Uluslararası kullanıcılar, çevrimiçi uygulama ve kabul edilebilir içerik konusundaki tüm yerel yasalara uymayı taahhüt ederler" cümlesi ile de yerel yasalara uyulması açıktan taahhüt edilmesine rağmen, suç teşkil eden içeriği kaldırmakta gönülsüz davranıyor. Bu durum, Türkiye'de erişimin engellenmesinin en önemli gerekçesi olarak öne çıkıyor.

TİB tarafından yapılan açıklamada da bu duruma işaret edilmiş ve erişimin engellenmesi kararının, vatandaşların şikayetleri üzerine, 5651 Sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümleri gereğince alındığına vurgu yapılmıştı.

Türkiye'de yasaları ihlal eden içeriğe erişimi durdurmamakta ısrar eden Twitter, 2012'de Almanya'da Nazi propagandası yapan içeriğe erişimi kısa süre içinde engellemişti. Söz konusu "Nazi yanlısı" içeriklere sadece Almaya'da erişim durdurulmuştu. Bu durum ise engellemenin yerel kanunlar gereği uygulandığının teyidi olarak değerlendiriliyor.

- Batı'da hassas Doğu'da isteksiz

Batı ülkelerinde kurallara uymak konusunda hassas ve çabuk davranan Twitter, söz konusu ülke Pakistan olduğunda bu kuralları göz ardı etmekten çekinmiyor. Pakistan yönetimi 2010'da Hz. Muhammed'le ilgili sosyal medya siteleri üzerinden karikatür yarışması düzenlemesine itiraz etmiş, Facebook ve Twitter'dan ilgili içeriklerin kaldırılmasını istemişti. Facebook, hakaret içerin içeriklere ulaşımın engellenmesi talebine olumlu yanıt verirken, Twitter talepleri cevapsız bırakmıştı.

Twitter'a tedbir amaçlı erişim engelini değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada, bu duruma dikkat çekmiş ve özel bir şirket olduğunu hatırlattığı Twitter'ın, ABD ve İngiltere'de kurallara uyarken Türkiye'de bu konuda isteksiz davranmasını eleştirmişti.

"Türkiye'de faaliyet gösteriyor, reklam alıyorlar, ondan sonra vergi noktasında hiç bir hassasiyet göstermiyorlar, bunlar doğru değil" diyen Şimşek, "Twitter olsun, başka şirketler olsun dünyanın herhangi bir yerinde nasıl hassasiyet taşıyorlarsa Türkiye'de de bunu yapmak zorundalar" değerlendirmesini yapmıştı.

Twitter'ın, Batı ülkelerinde yasaları ihlal eden içeriğe hassas davranmasına rağmen Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde aynı duyarlılığı göstermemesi, "çifte standart" olarak değerlendiriliyor.

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada da söz konusu şirketin bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin alınan mahkeme kararlarına duyarsız kaldığına işaret edilmişti. Açıklamada, "Mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, Twitter'a erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir" ifadesi kullanılmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...