Türkiye'nin su ihtiyacı 25 yılda 3 kat artacak

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin su ihtiyacı 25 yılda 3 kat artacak

YAŞAM Haberleri  / AA

Türkiye'nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor

"Türkiye'de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif" başlıklı rapora göre, Türkiye'de senelik toplam su tüketimi yaklaşık üç Büyükçekmece gölüne denk geliyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye'nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor.İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından Türkiye'nin su durumu ve geleceğine ışık tutmak amacıyla Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf uzmanlarının çalışması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün katkılarıyla hazırlanan "Türkiye'de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif" raporu açıklandı.Dernekten yapılan açıklamaya göre, raporun tanıtım toplantısında, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas, Başkan Yardımcısı Okşan Atilla Sanön, yönetim kurulu üyeleri Ebru Dildar Edin ve Tankut Turnaoğlu ile Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı katıldı.Entegre havza yönetimi ve ekosistem yaklaşımları çerçevesinde hazırlanan, yakın gelecekte Türkiye'nin yaşayabileceği tehlikeyi gözler önüne seren rapor, 22 Mart Dünya Su Günü'nde artan nüfus ve tükenen kaynaklar çerçevesinde kritik bir perspektif sunuyor.Çevresel etkenlerle kişi başına düşen kaliteli su miktarının dünyada her geçen gün azaldığı vurgulanan raporda, verilere göre, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası'nın iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerlerden biri olarak göze çarpıyor. Raporda, Türkiye'nin 25 su havzasından üçünün, Marmara, Küçük Menderes ve Asi'nin su fakiri, Meriç-Ergene Havzası'nın ise su kıtlığı sınırına geldiği belirtildi. Raporda, yakın gelecekte Seyhan ve Fırat-Dicle havzalarının da iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceği kaydedildi.


- "Yılda üç Büyükçekmece gölü kadar su tüketiyoruz"
Rapor, Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarının 643 milimetre ile 800 milimetre olan dünya ortalamasının altında kaldığını gösteriyor. Rapor, Türkiye'de suyun yüzde 11'inin sanayide, yüzde 15'inin evlerde ve yüzde 74'ünün tarımda kullanıldığını, senelik toplam su tüketiminin yaklaşık üç Büyükçekmece gölüne denk geldiğini ortaya koydu.


- "Türkiye'nin su ihtiyacı 25 yılda 3 kat artacak"
Rapora göre, Türkiye'de su tüketimi, kullanılabilen su kaynaklarında öngörülen azalma ve artan nüfustan etkileniyor. Türkiye'de 73 milyon nüfus dikkate alındığında, yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 metreküp iken, 2030 yılında nüfusun 85 milyon olacağı varsayılırsa kişi başına düşen yıllık su miktarının 1120 mekterüpe düşeceği öngörülüyor. Rapora göre, kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye'nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor.


- "İşbirliği zeminleri oluşturulmalı"
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas, Türkiye'de son yıllarda suyun yönetimi ile ilgili önemli adımlar atıldığını belirterek, şunları kaydetti:"İş dünyasının su konusundaki farkındalığını artırarak, yakın gelecekte suya ilişkin ortaya çıkması beklenen sorunlara çözüm üretilmesine katkıda bulunmak en büyük gayemiz. Bunun için de çok taraflı işbirliği zeminlerinin oluşturulması gerekiyor. Dernek olarak bir yandan su konusunda iş dünyasının farkındalığını artırmaya çalışırken, bir yandan su kullanımına ilişkin bazı tavsiyeler sunuyoruz. Tarım, sanayi ve evsel kullanımlarda inovasyon ve teknoloji altyapısının geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, sanayinin üzerine düşen görevler arasında, üretim süreçlerinde iyileştirmeler, üretilen ürünlerde su ayak izi düşürme çalışmaları ve tüketicinin de bu ürünlerin kullanılmasında özendirilmesi yer alıyor."


YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...