Ban: "Yapıcı diyalog bir an önce başlamalı"

/ Kaynak: AA
Ban: "Yapıcı diyalog bir an önce başlamalı"

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Genel Sekreteri, Ukrayna'daki duruma ilişkin Başkanvekili Turçinov ile bir araya geldi. Ban, "Yapıcı diyaloğun bir an önce başlaması gerekiyor" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'daki duruma ilişkin dün Rusya'da sürdürdüğü görüşmelerin ardından geldiği Kiev'de, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile bir araya geldi.


Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti. Parlamento basın bürosundan verilen bilgiye göre, görüşmede, Ukrayna'daki siyasi durum ve Kırım'daki son gelişmelerle Kırım'ın Rusya'ya yasa dışı bağlanmasına ilişkin konular ele alındı.


Görüşmede, BM çatısı altında, Kırım'la ilgili sorunun çözümüne yönelik uluslararası komisyonun oluşturulmasına ilişkin de fikir alış verişinde bulunuldu. Taraflar arasında ayrıca, 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri ile ülkedeki sorunların aşılması ve yapılacak reformlara ilişkin konular da gözden geçirildi.


Basın toplantısı


Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Turçinov, görüşme sırasında Ban ile Kırım'daki durum ve bölgedeki Rus saldırganlığını ele aldıklarını ifade ederek, Kırım'daki durumla ilgili BM çatısı altında, uluslararası komisyonun oluşturulması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Turçinov, BM'nin, Kırım'ın askersiz bölge ilan edilmesine yönelik çalışmaların başında bulunmaya hazır olduğunu kaydederek, bu yönde çalışmaların sürdürülmesi konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti.


Turçinov, Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırmasının hiçbir dayanağının olmadığını ifade ederek, Rusya'nın bu tavrıyla dünya düzeninin tehdit altında kaldığını belirtti. Turçinov, Ukrayna'nın hiç bir şekilde Rusya silahlı kuvvetlerinin ülkenin iç bölgelerinin de işgaline izin vermeyeceğini ve bu çerçevede askeri birliklerin koordinasyonlu çalışacağını ifade etti. Turçinov, Ukrayna'nın Kırım'da bulunan askerlerini yalnız bırakmayacağını, mevcut zorlu duruma rağmen, askerler ve ailelerinin durumunun iyileştirilmesi ve korunması için çaba harcayacaklarını kaydetti.


Ukrayna'nın Rusya ile her türlü formatta müzakerelere hazır olduğunu ifade eden Turçinov, müzakerelerin yapılabilmesi için Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askerlerini geri çekmesi gerektiğini ifade etti. Turçinov, Ukrayna'nın hiçbir zaman topraklarının işgal edilmesine razı olmayacağını dile getirerek, bu toprakların kurtarılması için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi. Turçinov, Rusya'nın, Ukrayna'nın iç ve dış politikasına karışmaya yönelik girişimlerini devam ettirdiğini hatırlatarak, Rusya'nın saldırısı ve baskısına rağmen Ukrayna'nın bugün AB ile Ortaklık Anlaşmasını imzaladığını kaydetti. Turçinov, ülkede tek resmi dilin Ukraynaca olduğunu, buna rağmen Rus dilinin ülkedeki statüsünün arttırılmasına ilişkin meseleyi ele aldıklarını kaydederek, bu konuda Ban'a da bilgi verdiğini ifade etti. nbsp;


Turçinov, "Kırım'daki her iki tarafın askerlerinin geri çekilmesi gerekir, görüşmeler ise barışçıl yolla yapılacaktır. Kırım'ın askerden arındırılması, saldırganlığın artmasını engelleyecek, Ukrayna topraklarının egemenliğinin yeniden kazanılmasını, ayrıca Kırım'ın egemen Ukrayna bünyesinde varlığını normal sürdürmesini sağlayacaktır" ifadesini kullandı. Turçinov, ülkesinin bu sorunun barışçıl yolla çözülmesine yönelik gereken her şeyi yapacağını ifade ederek, bu konudaki yardımından dolayı BM'ye teşekkür etti. Turçinov ayrıca, BM gözetleme heyetinin Kırım'da bulunmasına destek vereceklerini ifade ederek, bunun Ukrayna askerlerine sert saldırıların giderek arttığı bu koşullarda çok önemli olduğunu belirtti.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun


Ban Ki-mun da BM'nin, 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin organizasyonuna yardım etmeye ve katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydederek, seçimlerin şeffaf, özgür ve adil olması için gereken çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.


Ban, Kırım'da referandumun yapılmasının ardından bölgedeki durumun daha da gerginleşmesinden tedirginlik duyduğunu, ayrıca Ukrayna yönetiminin ülkedeki azınlık milletlerin haklarının korunmasına önem vermesi gerektiğini belirtti.


Ukrayna ile Rusya arasındaki yapıcı diyaloğun bir an önce başlatılması gerektiğini dile getiren Ban, diyalog ne kadar gecikirse, olayların kontrol edilememe riskinin de o kadar büyüyeceğini ifade etti. Tarafları karşılıklı diyaloğa çağıran Ban, durumun daha da gerginleşmemesi için provokasyondan kaçınmaya davet etti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...