Babacan '17 Aralık'ı analiz etti: Asıl hedef istikrar

/ Kaynak: İHA
Babacan '17 Aralık'ı analiz etti: Asıl hedef istikrar

Ekonomi Haberleri  / İHA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Derin operasyon iktidara yönelik gibi görünse de perde arkasındaki hedef çok daha farklıymış' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 17 Aralık operasyonunun iktidara yönelik gibi gözükse de hedefin Türkiye'nin istikrarı olduğunu söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Babacan, uzun vadeli başarılı ekonomik programların siyasi istikrar ile mümkün olduğunu belirterek, "Ülkedeki istikrar ortamını korumak için hep beraber çaba içinde olmak gerekiyor. Son 3 ayda yaşadıklarımız belki iktidar partisini hedefleyen bir çaba fakat sonuçları itibariyle hedefin siyasi istikrar olduğunu görüyoruz, hedefin Türkiye olduğunu görüyoruz. Bu da çok kaygılanmamız gereken bir husustur. Devlet mekanizmasının sıhhatli çalışması, en önemlisi hukukun gerçekten uygulanıyor olması bizim olmazsa olmazlarımızdır. Bazı maksatlar için, tuzaklar için hukukun kullanılmasına müsaade etmeyiz" dedi. Babacan, Avrupa ve Amerika'da artıyı geçen büyümenin Türkiye'nin ihracatına 2014'te olumlu yansımaya başladığını belirttiği konuşmasında dünyadaki ekonomik gidişatın 1990'lardaki Asya krizine benzemediğini, gelişmekte olan ülkelerin, önümüzdeki 10 yılın büyüme lokomotifi olacağını ifade etti.
Cari açık konusuna da değinen Babacan, "(Cari açık) Bulunduğu seviye olarak çok kaygılanmaya belki gerek yok ama bu seviyeye çok hızlı çıktık. Ona dikkat etmemiz gerekiyor ve bundan sonraki artış hızının çok kontrollü olması gerekiyor" dedi. Kamu borç stokunun risk olmaktan çıktığını ancak özel sektör borçlarının riskli bir alan olarak karşılarında durduğunu vurgulayan Babacan bu konuda da mutlaka tedbir alınması gerektiğini kaydetti.


OBAMA'NIN REFORMLARI BİZİMKİYLE AYNI
Ali Babacan, sosyal reformlar ve bankacılık alanında attıkları adımların kriz zamanlarında çok kritik rol oynadığına dikkat çekerek, "Sosyal güvenlik ve sağlık, ABD'de Sayın Obama'nın çok arzu ettiği fakat bir yandan farklı lobilerin, bir yandan da kongrenin şiddetle karşı durduğu reform aslında bizim zamanında Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz reformla çok benzer bir reform" dedi.





ULUDAĞ'DAN NOTLAR


İBRAHİM TURHAN:

Dev kurumsal fonlar Türkiye'ye gelecek
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu kıtasından büyük miktarlı ve kurumsal yatırım fonlarının Nasdaq OMX ile yapılan anlaşma sonrasında geleceğini belirterek, bunların ön anlaşmalarını yaptıklarını, ancak sistemin devreye girmesini beklediklerini söyledi. Turhan ayrıca bu yıl içerisinde 5 ila 10 arasında halka arz müracaatı olduğunu bildirdi.




MEHMET BÜYÜKEKŞİ:
Yabancı sermayeye ihtiyacımız var
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Büyükekşi, "Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyona, tasarıma ve markaya dönük yapacağı teşviklerle çok fazla yabancı sermaye çekebileceğimizi, onları yatırıma ikna edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.


JACK STRAW:

AB'de aydınlık bir gelecek sizi bekliyor
Zirvede konuşan Eski İngiltere Dışişleri Bakanı ve Birleşik Krallık Milletvekili Jack Straw, "Türkiye'yi Avrupa Birliğinde aydınlık bir gelecek bekliyor. Kopenhag kriterlerinin karşılanması gibi aşamaları tamamlayacak olursa Türkiye, elbette Avrupa Birliğine üyelik süreci de hızlanacaktır" diye konuştu. Straw, Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı ile Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacının eşit olduğunu ifade etti.


HAKAN ATEŞ:

Gül bahçesini geride bıraktık
Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş, sektörde bu yıl bir yavaşlama olacağını belirterek, "Biz gül bahçesini, 2008-2013 dönemini geride bıraktık. Şimdi bankacılığın yüzde 25-30'lar değil, yüzde 10-15 büyüyeceği ama kârlılığın da ona göre azalacağı bir dönem" dedi. Ateş, bankacılık cephesindeki gerilemenin diğer cepheleri de geriletebileceğine dikkat çekti.



Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...