'Mavi kuş'u kafese kapatmalı mı?

'Mavi kuş'u kafese kapatmalı mı?

GÜNDEM Haberleri

Provoke edici paylaşımlarla adından söz ettiren ve yasa dışı dinlemelerin servis edildiği mecra olan Twitter'a yönelik kapatma kararı tartışılıyor.

Türkiye'de yaklaşık 12 milyon kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım sitesi Twitter'ı yasaklamaya götüren süreci ve sonucu değerlendiren taraflar, "Twitter'in Türkiye'deki iç hukuku tanımamasının" bedelini ödediğini vurguladılar. Siteye getirilen bir başka eleştiri de Türkiye'de ofis açma talebine kulak tıkaması ve farklı ülkelerin isteklerini yerine getirmesine rağmen, Türkiye'nin taleplerine kayıtsız kalması şeklinde sıralandı. Muhalefet ise karar sebebiyle Hükümet'e yükleniyor. Uzmanlar da yasağın 'popülerliği' artıracağı görüşünde. Türkiye'ye bomba gibi düşen tartışmaya ilişkin görüşler özetle şöyle;


YASAĞA NE DEDİLER?


Ali Şahin (AK Parti Medya Başkan Yardımcısı)
İran'ın isteklerini yapan bizi de muhatap alacak


"Twitter'ın, Türkiye iç hukukunu tanımamak gibi bir tavrı oldu bugüne kadar. Twitter, İran'ın her türlü müdahalesini ve taleplerini yerine getirecek ama Türkiye'yi muhatap kabul etmeyecek. Bu kabul edilebilir bir şey değil. İnsanlar maalesef Twitter üzerinden uzun süreden bu yana kişilik hakları ihlaline maruz kalıyorlar. Bu bir mahkeme kararının uygulanmasıdır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için burada ofis açmalarını istedik."




Mustafa Destici (BBP Genel Başkanı)

Pire için yorgan yakmak gibi
"Doğru da bulmuyorum yanlış da. Bu durum, kişi hak ve hürriyetini ihlal etmektir. Özel gerekçeler kapatılmanın temel dayanağını oluşturmaz. Bu durumda hukuk devreye girmelidir. Başbakan'ın dediği gibi hakaret ve söylemler varsa hukuk içinde gereği yapılmalıdır. Bu, pire için yorgan yakmaktır. Twitter'ın kapatılması bir çare değildir. Bu durum sadece Türkiye'yi gerer ve kaosa sürükler."


Tacidar Seyhan (Bilişim uzmanı, CHP eski milletvekili)

12 ayrı yoldan girip tweet atabiliyorum
"Site kapatmak veya sosyal medyada herhangi bir yayın alanını, iletişim alanını geçici de olsa kesintiye uğratmak çağdaş politik eylemlerin içinde sayılmıyor. Twitter'ı kapatarak ulaşılacak bir nokta yoktur. Tekonolojik olarak TİB'i by-pas ederek nbsp;Twitter'a ulaşmak kolaydır. İnsanları bildiği yöntemler dışında bir arayışa itmesinler. Ben denedim; 12 ayrı yolla Twitter'a ulaşabiliyorum. Enerjimi, yasakları delmek için harcamak istemiyorum."


Dr. Konur Alp Koz (Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi)

İnternet kesilmeden giriş engellenemez
"Mevcut trafikte yüzde 40'lık bir etkilenme oldu. Yani kullanıcılar birtakım değişikliklerle Twitter'a girdi. Bu şartlarda internetin kablosunu kesmeden, interneti yurt içinde tamamen kapatmadan sosyal medyayı engelleyemezsiniz. Bana göre sokağa çıkma yasağına denk aslında. Burada Google, Twitter ve Youtube konusunda da sıkıntı var. Türkiye burada kendi yasalarına uyan bir sosyal medya sitesi istiyor. Altını çizerek söylüyorum; bundan doğal bir şey yok."



TABAK: İlgi şimdi daha fazla
İlker Tabak (Türkiye Bilişim Derneği 2. Başkanı): "Yasaklandı gibi görünüyor ama insanımız bunun önlemini almış durumda. Cumhurbaşkanı ve belediye başkanları da tweet atmaya devam ediyor. Teknoloji yasak tanımıyor. Yasaklanması popülerliğini biraz daha artırdı. Kullanmayanlar bile kullanmaya başladı."


AKSÜNGER: nbsp;Anayasa ihlali var

Erdal Aksünger (Bilişim uzmanı, CHP İzmir milletvekili): "Yapılan bu operasyon kanuna dayalı değil. Anayasa'nın 22. maddesinin ihlali var. O kanunda böyle tümünün kapatılması gibi bir hüküm yok. TİB Başkanına talimatla yaptırılmış bir şey. Ancak amaçlarına ulaşamazlar."


HALAÇOĞLU: Yasaklar ülkeyi zora sokuyor
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (MHP Grup Başkanvekili): "Başbakan 'Twitter'ı yasaklayacağım' dedi. Gece de yasaklandı. Aslında Türkiye'nin gücünü değil, güçsüzlüğünü ilan etti. Bu yasaklar Türkiye'yi Avrupa'ya ve dünyaya rezil ediyor."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...