Dünyada derbi heyecanı kesintisiz devam ediyor

Dünyada derbi heyecanı kesintisiz devam ediyor

SPOR Haberleri

Futbolseverlerin merakla beklediği Real Madrid-Barcelona derbisi gibi her sezon Avrupa ve Güney Amerika'da birçok ateşli derbi oynanıyor.

Dünyanın en önemli derbisi kabul edilen, İspanya Kralının takımı Real Madrid ile Katalunya'nın bağımsızlık simgesi Barcelona arasında yarın oynanacak "El Clasico" için tüm dünyanın gözü kulağı, Santiago Bernabeu Stadı'nda olacak.İspanya'nın iki önemli takımı arasındaki rekabet, ilk maçın oynandığı ve Barcelona'nın 3-1 kazandığı 1902 yılına kadar gidiyor.Eflatun-beyazlılar, bu sezon ilk yarıda oynanan son randevuyu 2-1 kaybetse de Barcelona'ya karşı aldığı 90 galibiyetle ezeli rakibine bu konuda üstünlük sağlıyor. Katalan ekibinin "El Clasico"da son yıllarda kazandığı en farklı galibiyet 2010-2011 sezonunda Nou Camp'ta oynanan maçta gerçekleşti. Barcelona, Real Madrid'i 5-0 gibi ezici bir skorla mağlup ederek evine eli boş göndermesini bildi.


- Boca Juniors-River Plate derbilerinde gerilim en üst seviyede
Arjantin'de Boca Juniors ve River Plate'in 100 yıldan fazla süredir oynadığı derbi "Superclasico" olarak adlandırılıyor. İki ekibin ilk kez karşılaştığı 1908 yılından bu yana başkent Buenos Aires'de iki takımının oynadığı maçlardan önce veya sonra tansiyon hiç düşmüyor.Temelleri Boca mahallesinde atılan iki ezeli rakipten biri olan River Plate, daha sonra taşındıkları zengin "Nunez" mahallesinden dolayı "Milyonerler" olarak bilinirken, kendilerine işçi sınıfı takımı diyen Boca Juniors ise birçok taraftarının İtalyan asıllı olmasından ötürü "Cenevizliler" olarak tanınıyor.Eski randevularda aldığı 127 galibiyetle Boca Juniors önde olsa da son iki karşılaşmayı başkentin kırmızı-beyazlı ekibi River Plate kazandı. İki ekip arasındaki en gollü maç, 1972 yılında River Plate'in sahasında oynanan ve River Plate'in 5-4 kazandığı maç olarak tarihteki yerini aldı.


- "Ezeli düşmanların derbisi: Panathinaikos-Olympiakos"
Ateşli derbiler arasında sayılan maçlardan biri de komşuda oynanıyor. "Ezeli Düşmanların Derbisi" olarak bilinen Panathinaikos-Olympiakos mücadelesi de gerilimin en üst seviyede seyrettiği derbilerden biri.Başkent Atina'nın iki düşman kardeşi arasındaki maçlarda saha ve tribün olayları, yaralanmalar ve ölümlerin ardından rakip takım taraftarları stada alınmıyor. Sadece futbolda değil, iki ekip arasında aynı zamanda basketbol ve diğer branşlarda da ezeli rekabet son hızıyla devam ediyor. Aynı "Superclasico"daki gibi Panathinaikos ve Olympiakos da iki ayrı sınıfı temsil ediyor. "Yoncalar" lakaplı Panathinaikos elit sınıfın takımı olarak bilinirken, Pire limanının yakınında kurulan kırmızı-beyazlı Olympiakos, emekçi sınıfın takımı olarak gösteriliyor. İki takım arasında Yunanistan Süper Lig düzeyindeki ilk maçı Panathinaikos 4-1 kazanmasına rağmen bu rekabette Olympiakos aldığı 76 galibiyetle yeşil-beyazlı ekibin önünde yer alıyor. İki takımın son mücadelesi 3-0 Panathinaikos üstünlüğüyle sona erdi. nbsp;


- United-City derbisi son yıllarda daha fazla ilgi çekiyor
Manchester şehrinin iki önemli takımı Manchester United-Manchester City arasındaki rekabet ise ilk maçın oynandığı 1881 yılına dayanıyor. "Kırmızı Şeytanlar" lakabıyla nam salan Manchester United, ezeli rakibini oynadıkları ilk maçta 3-0 yendi. İki takım arasındaki 100 yılı aşkın mücadelede Manchester United, 69 galibiyetle üstünlüğü elinde bulunduruyor. Manchester City'nin, Arap sermayesi sayesinde son yıllarda yıldız oyuncularla dolu bir kadro oluşturması Manchester derbisini bir futbol resitaline çeviriyor.Manchester'ın iki ekibi arasında bu sezon oynanan son maçta, evinde "Kırmızı Şeytanlar"ı 4-1 gibi farklı bir skorla deviren Manchester City'nin yüzü güldü.


- İtalyan derbileri eski ışıltısından uzak
Bir dönem Avrupa'daki futbolseverlerin yakından takip ettiği Roma-Lazio ve Milan-Inter derbileri, yıldız futbolcuların birçoğunun artık İtalya Serie A'yı tercih etmemesi nedeniyle eski ışıltılı günlerinden uzakta yer alıyor.Başkentin sol görüşlü taraftar profiline sahip Roma ve milliyetçi Lazio arasında 1929 yılında oynanan ilk derbiyi 1-0 kazanan başkentin sarı-kırmızılı ekibi Roma, 64 galibiyetle aynı zamanda Roma-Lazio derbilerinde en çok yüzü gülen takım oldu. Son yıllarda iki takım arasında oynanan maçlarda görünen en çarpıcı skor 2008-2009 sezonunda Lazio'nun, Roma'yı 4-2 mağlup ettiği maçta alınmıştı. İki ezeli rakip arasında bu sezon Roma Olimpiyat Stadında oynanan maç ise 0-0 beraberlikle sonuçlandı.100 yılı aşkın Milan-Inter ezeli rekabetinde son yıllarda iki takımın yıldızlarının başka liglere transfer olması Milano derbisini de uluslararası bağlamda sıradanlaştırıyor. Milano şehrinin kırmızı-siyahlı ekibi Milan, 110 galibiyetle Inter'in önünde yer alırken, iki takım arasındaki son derbi karşılaşmasını 1-0'lık skorla Inter kazandı. Son birkaç sezonda iki düşman kardeş arasındaki en dikkat çekici mücadele 2004-2005 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde oynanan ve Inter'li taraftarların taşkınlıkları yüzünden 3-0 tescil edilen derbi olmuştu.


- Almanya'nın "El Clasico"su: "Der Klassiker"
Bundesliga'nın önde gelen iki temsilcisi Borussia Dortmund ve Bayern Münih arasındaki maçlar son yıllarda Alman futbolunun Avrupa'da ses getirmesiyle ilgi çeker hale geldi.İki takımın rekabetinde en ilginç skorlardan biri 1971-1972 sezonunda oynanan ve 11-1 Bayern Münih'in kazandığı maçta göze çarptı.2010-11 sezonunda Almanya Ligi'nde ipi önde göğüsleyerek, uzun yıllar sonra taraftarına lig şampiyonluğu sevincini yaşatan Borussia Dortmund, Bayern Münih karşısındaki en son galibiyetini sezon başında oynanan Almanya Süper Kupası'nda 4-2'lik skorla alırken, iki ekip arasındaki son maçı Bavyera ekibi 3-0 kazanmasını bildi.İki Alman temsilcisi geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde final oynamış, Bayern Münih, ezeli rakibi Dortmund'u 2-1'lik skorla devirmeyi başararak Avrupa'nın en büyüğü olmuştu.


- Benfica-Porto rekabetinde Benfica'nın flaş skorları göze çarpıyor
Portekiz'de "O Classico" olarak bilinen başkent ekibi Benfica ve Porto arasındaki rekabet 1912 yılına kadar dayanıyor. İki takımın 1912 yılında oynadığı dostluk maçında Lizbon temsilcisi Benfica, Porto'yu 8-2 gibi farklı bir skorla mağlup etme başarısını gösterdi.
Bugüne kadar 87 galibiyetle Porto rakibinden önde olsa da iki takım arasındaki en çarpıcı maç, 1942-1943 sezonunda Benfica'nın, Porto'yu 12-2 yendiği maç oldu. İki ezeli rakibin bu sezon oynadıkları son maçta başkentin kırmızı-beyazlı ekibi Benfica, Porto'yu 2-0'lık skorla geçmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...