YGS'de başarının sırrı nedir? YGS'ye gireceklere önemli uyarılar

/ Kaynak: AA
YGS'de başarının sırrı nedir? YGS'ye gireceklere önemli uyarılar

EĞİTİM Haberleri  / AA

Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek öğrencilerin mutlaka sabah kahvaltısı yapması gerektiğini belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek öğrencilerin mutlaka sabah kahvaltısı yapması gerektiğini belirti.


Özenoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav öncesi öğrencilerin stressiz ve fiziki durumlarının iyi olması için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
nbsp;Beslenmenin öğrencinin stresinin azalmasında, sakin olmasında ve zihin çalışmasında son derece etkili olduğunu vurgulayan Özenoğlu, "Özellikle sınav öncesi gece beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Beslenme konusunda birkaç basit kural ile sınavda yaşanabilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması mümkündür. Özelikle sınav öncesi gece beslenmesi büyük önem taşıyor. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde yemek yemeli. Gece yatmadan en az 2 saat öncesinde kafeinli ve kolalı içecekler ile çay ve kahve içilmemeli. Tatlı olarak da çikolata ve pasta yerine evde hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir" dedi.


Sınav öncesi genellikle stresle beraber mide bulantısı, kabızlık, ishal, iştahsızlık gibi bir takım etkenlerin gözlenebildiğine dikkati çeken Özenoğlu, özellikle sınavdan bir gün önce şimdiye kadar hiç tüketilmemiş besinler tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.


Öğrencilerin alışkın olduğu ve daha önce yendiğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinleri tüketmenin önemli olduğunu vurgulayan Özenoğlu, şunları kaydetti:


"Sınav öncesi beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenilmemeli. Ayrıca bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı, başarıyı etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemelidir. Sınavdan iki saat önce kahvaltı yapılmalıdır. Üzüm pekmezi, peynir, yarım yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı bir kahvaltı önemlidir. Ayrıca sınav öncesi ve sabahı tuzlu, tatlı yiyecekler tüketilmesi, sıcak havalarda sıvı kaybını meydana getirecektir. Sıvı kaybı hafızada karmaşa ve kararsızlık oluşturur. Bunun için gerektiği oranda sıvı alınmalıdır." nbsp;


Doç. Dr. Özenoğlu, sınav stresini azaltmak için az miktarda kuru kayısı ve kuru üzüm de yenilebileceğini sözlerine ekledi.

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...