Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Abdullah Gül: 'Twitter'ın tamamen kapatılması mümkün değil'

Abdullah Gül: 'Twitter'ın tamamen kapatılması mümkün değil'

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Gül, Twitter engeli hakkında "Bu tip platformların kapatılması kanunen mümkün değil" derken dineleme iddiaları hakkında ise 'Korkum yok' dedi

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Hollanda'ya giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. nbsp;Gül'ün gündeminde Twitter'ın kapatılması ve dinleme iddiaları vardı. "Twitter'ın kapatılmasının kanunen mümkün olmadığını belirten Gül sözlerine şöyle devam etti: nbsp;

"İnternetin, herhangi bir şekilde bu tip platformların tamamen kapatılması kanunen aslında mümkün değil. Ancak oralardaki ilgili sayfalarda suç işleniyorsa kapatılabilir, mevzuatımız şu anda bu şekilde. Bunu bilerek istismar edenlere de doğrusu fırsat vermemek gerekir"

"Twitter kapanmadı gördüğünüz gibi, kullananların sayısı 'kapandı' denildiği süreçte iki misli arttı. Bugünkü teknoloji bu şekilde. Hepimizin buna vakıf olmamız gerekir ve bunu bilmemiz gerekir. Zaman zaman bu tip büyük iletişim platformlarıyla problemler çıkabilir. Problemler çıkmadan büyük iletişim şirketleriyle çok sağlıklı diyaloglar ve iyi kanallar kurmak gerekiyor bugün"

"Bazı mahkeme kararları, özel kişilerle ilgili, siyasi ve ifade özgürlüğüyle ilgili olmayan, haklı gerekçelerden bahsedildi. Ben inanıyorum ki bunlar zaten twitter merkezi tarafından anlayışla karşılanacaktır ve bunların hepsiyle ilgili gerekli tedbirler alınıp bu tip yasaklar en kısa süre içinde kalkacaktır"

"İnanıyorum ki kısa süre içerisinde bu problem zaten bitecek. Bunlar tabi ki Türkiye gibi gelişmiş, Türkiye gibi bölgesinde önemli bir ülke, Türkiye gibi Avrupa Birliği ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar oluyor. Onun için kısa süre içerisinde giderilecek"

- Twitter'a iletişim engeli konulmasının ardından kendisinin tweet attığının hatırlatılması ve "Bu yasağı siz de delmiş olmadınız mı? Bir de sizin imzaladığınız yasa sonucu böyle bir şey yapılabildi gibi bir algı var, bu algıya katılıyor musunuz?" sorusu üzerine, imzaladığı ilk internet yasasının bir torba yasa içerisinde geldiğini ve içinde 156 farklı konuyu, milyonlarca insanı ilgilendiren hususlar bulunduğunu söyledi.

'DİNLEME YAPILMIŞSA KORKUM YOK'

Cumhurbaşkanı Gül, dinleme iddialarına ilişkin ise, "Benimle ilgili de 'ihtimal dışı' diyemem. Çünkü teknolojinin geldiği noktada bunları tamamen engellemek mümkün değil. Ama şunu söylemek isterim ki bu konularla ilgili herhangi bir kaygım veya herhangi bir korkum söz konusu değildir"

NÜKLEER GÜVENLİK ZİRVESİ'NE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamalarının ardından Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere THY'ye ait özel uçakla saat 10.35'te Hollanda'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lahey'de yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesinde yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirlerin ele alınacağını belirterek, "Nükleer enerji programına yeni başlayan ülkemiz açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Zira amacımız nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktadır" dedi.

Zirveye 53 ülke ve dört uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılmasının beklendiğini, katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun görüşmelerde devlet ve hükümet başkanı seviyesinde temsil edileceğini dile getiren Gül, "Lahey'deki zirvede küresel güvenlik mimarisinin çok önemli bir boyutunu teşkil eden yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirler ele alınacaktır" dedi.

Sürecin, ilk nükleer güvenlik zirvesinin 2010 yılında Washington'da düzenlenmesiyle başladığını anımsatan Gül, nbsp; temel hedefin bu alandaki küresel çabaların güçlendirilmesi ve uluslararası eşgüdümün sağlanması olduğuna işaret etti. 2012'deki ikinci toplantıda uygulamaya dönük tedbirler üzerinde durulduğunu belirten Gül, Lahey'de gerçekleştirilecek üçüncü zirvenin, dünyadaki nükleer madde stokunun azaltılması, nükleer ve radyolojik maddelerin emniyetlerinin sağlanması ile buna yönelik uluslararası işbirliğinin pekiştirilmesi gündemiyle toplanacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Nükleer enerji programına yeni başlayan ülkemiz açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Zira amacımız nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktadır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerimiz çerçevesinde bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu anlayışla milli mevzuatımızı güncelliyor, önceki zirvelerde kararlaştırılan tedbirlerin uygulanmasına yönelik kapasitesimizi güçlendiriyoruz. Zirvede sunacağımız ilerleme raporuyla bu hususlar da kayda geçirilecektir."

GÜNCEL MESELELERE İLİŞKİN TUTUMLAR AKTARILACAK

Zirve toplantılarının ikili görüşmeler yapmak açısından da büyük fırsat oluşturduğuna dikkati çeken Gül, bir çok ülkenin devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da katılımcılar arasında olduğunu anımsatarak bir çok ikili görüşme gerçekleştireceğini söyledi.

Temaslarının, nükleer güvenlik gibi çok önemli bir konunun yanı sıra diğer dünya gündemindeki diğer güncel meselelere ilişkin tutumların muhataplara aktarılmasına da fırsat vereceğini belirten Gül, "Zirvenin toplanması, dünyada önemli olayların ortaya çıkması ve adeta alevlenmesine de denk gelmektedir. Dolayısıyla ülkelerin görüşlerinin birbirine aktarılması önem taşımaktadır. Onun için nükleer konuların dışında da bu zirvenin faydalı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...