Abdullah Gül'den Necdet Özel'e tebrik telefonu

/ Kaynak: AA
Abdullah Gül'den Necdet Özel'e tebrik telefonu

GÜNDEM Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e tebrik telefonu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sınırı ihlal eden Suriye uçağını düşürmesine ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı. Nükleer Güvenlik Zirvesi için Amsterdam'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'i telefonla aradı. Sınır ihlali yapan Suriye uçağının TSK tarafından düşürülmesi konusunda Orgeneral Özel'i ve şahsında Hava Kuvvetleri ile pilotları tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini kaydetti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel de, görüşmede "Görevimizi yaptık" dedi.

Alınan bilgiye göre iki Suriye uçağı Türkiye'nin hava sahasını ihlal etti. nbsp;Türk Silahlı Kuvvetleri bu iki uçağın ihlali üzerine "Geri dön" çağrısı yaptı. Uyarının ardından uçaklardan biri geri döndü ancak diğeri rotasına devam etti. Bunun üzerine sınırda devriye görevi yapan F-16'lar havadan hava füzelerle uçağı vurdu. Uçak Suriye tarafına düştü.Suriye Haber Ajansı SANA ise Suriye toprakları üzerinde teröristleri kovalayan Suriyeli bir savaş uçağının düşürüldüğünü, pilotun paraşütle atlayıp kurtulduğunu öne sürdü.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir süre önce yapılan açıklamada, Suriye füze sisteminin bir Türk jetine tacizde bulunduğu duyurulmuştu.
Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 6 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra etmiştir. Hava Muharebe Devriye Görevi" icra etmekte olan bir adet F-16 uçağımıza, Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, Hatay üzerinde, toplam 20 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştur." nbsp;

HATAY VALİSİ LEKESİZ'DEN AÇIKLAMA

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye'nin Keseb kasabasının batı tarafına Suriye uçağı düştüğü bilgisi geldiğini bildirdi.Lekesiz, "Sınır bölgesine intikal eden bilgilere göre, 20 dakika önce Suriye'nin Keseb kasabasının batı tarafına bir Suriye uçağının düştüğü bilgisi geldi" dedi.

ANGAJMAN 2012'DE DEĞİŞMİŞTİ

Türkiye 2012 yılında Türk keşif uçağı RF-4'ün düşürülmesinin ardından angajman kurallarını değiştirmişti. Bu değişiklikle sınır ihlali olduğunda tüm Suriye unsurlarının vurulacağı duyurulmuştu.
Türk yetkililer, uçağın hava sahasını ihlal ettiği için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından düşürüldüğünü açıkladı.
Başbakan Erdoğan ise Türk Hava Kuvvetleri'ni ve pilotları tebrik etti ve konuyla ilgili şöyle konuştu: "Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Mesele bu."
Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir süre önce yapılan açıklamada, Suriye füze sisteminin bir Türk jetine tacizde bulunduğu duyurulmuştu.
Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 6 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra etmiştir. Hava Muharebe Devriye Görevi" icra etmekte olan bir adet F-16 uçağımıza, Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, Hatay üzerinde, toplam 20 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştur."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...