YGS, yeni bir sektör doğurdu

YGS, yeni bir sektör doğurdu

Ekonomi Haberleri

YGS sınavı yeni sektör doğurdu. Sınava girişte yasak eşyalar için emanetçi sektörü oluştu.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda art arda kopya iddialarının ardından sınava girişlerde içeri hiçbir şey alınmaması emanetçi sektörünün oluşmasına neden oldu.

Tüm Türkiye'de ve Lefkoşa'da bugün saat 10.00'da üniversiteye girişin birinci basamağı olan YGS başladı. Okulların girişinde simit, ayran, şalgam, çay ve su satan seyyar satıcılar şimdi de emanetçiliğe başladı. 2010 yılında yapılan KPSS ve üniversite sınavlarında bir şebekenin içeri soktuğu elektronik cihazlarla kopya çektiği iddiasının ardından ÖSYM radikal kararlar aldı.

YASAK EŞYALARI EMANET EDECEKLER

Bu tarihten sonra ÖSYM tarafından yapılan başta LYS, YGS, KPSS, DGS, ehliyet, açıköğretim, ALES, LES, TUS gibi sınavlarda cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, su, kalem, silgi ve kalem tıraş getirmesi yasaklandı. Adayların kalem, silgi, kalem tıraş ve hatta suyu bile ÖSYM tarafından verilmeye başlandı. ÖSYM bu işi YGS'de biraz daha sıkı tutunca yanlarında eşya getiren öğrenciler nedeniyle emanetçi sektörü oluştu.

''EMANET ALINIR''

Adana'da bir okulun önüne, seyyar satıcılık yapan Ömer Burak, "Sınava cep telefonu alınması yasak, emanet alınır" diye bağırması dikkat çekti. Sınava gelen adaylar yanlarında salona alınmayacak malzemeleri 1 ya da 2 TL karşılığında seyyar satıcılara bıraktı. Adaylar sınava girerken aşırı derece arama yapılmasını ve eşyaların alınmamasını saçma bulurken, "Emanetçiler olmasa eşyaları bırakacak yerimiz yok" dedi. Bazı adaylar ise yanlarında ailesi ile gediklerini emanetçilerinin onlar olduğunu söyledi.

''ADAYLARA HİZMET''

Emanetçilik yapan seyyar satıcı Burak, özel bir şirkette çalıştığını sınav zamanlarında seyyar satıcılık yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirterek, "Sınavda kopya nedeniyle eşya almak yasak. Bizde adaylara hizmet olsun diye eşyalarını emaneten alıp sınav sonunda geri veriyoruz. Belirli bir para almıyoruz kendileri ne verirse onu alıyoruz" dedi.

ENSONHABER

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...