Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sınırı aşan Suriye jetini düşürdük!

Sınırı aşan Suriye jetini düşürdük!

DÜNYA Haberleri

Türkiye, hava sahasını ihlal eden iki Suriye savaş uçağını dört defa uyardı. Ancak, jetlerden biri 1.5 km içeri girince F-16'lar füze ile vurdu.

Türkiye, Hatay üzerinde 14 saniye Türk hava sahasını ihlal eden, Suriye savaş uçağını affetmedi. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Keseb kasabasında muhalifleri takip ettiğini iddia eden Suriye uçakları Türk hava sahasına yakın uçmaya başladı. Bu durumu yakından takip eden Hava Kuvvetleri acil kodu ile hazırlıklara başladı. Hava Kuvvetleri aynı zamanda Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehdit sonrasında devriye görevini de sıklaştırmıştı. Suriye jeti 13:13 sularında da Türk hava sahasını ihlal etti. Alarma geçen Hava Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı gerekenin yapılması talimatını verdi. Türk jetleri, ikili uçan Suriye uçakları MIG-23'ü dört defa uyardı. İkili uçaktan biri Türk hava sahasını terk etti. Ancak diğer uçak 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçunca Türk F-16'ları tarafından atılan füze ile düşürüldü.

Düşürülen Suriye uçağından ilk görüntüler - İZLE

Edinilen bilgilere göre Keseb'i bir süre önce Türkmenler ele geçirdi. Bu adım sonrasında IŞİD ve PYD birlikte hareket ederek Türkmenlere saldırılarını yoğunlaştırdı. Suriye jetleri de onlara destek veriyordu. Düşürülen uçağın Türkmenleri takip ettiği ifade edilirken, bu sırada hava sahası ihlalini gerçekleştirdiği belirtildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, gelişmeleri Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletti. Başbakan Erdoğan, Kocaeli'nde yaptığı konuşmada, "Suriye uçağı sınırımızı ihlal etti. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra tokadımız ağır olur. Başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi. Hollanda'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül de, Genelkurmay Başkanı Özel'i arayıp tebrik etti. Suriye 2012 yılının haziran ayında silahsız uçan Türk jetini düşürmüş, bunun üzerine Türkiye askeri angajman kurallarını değiştirmişti. Türkiye, hava sahamızı ihlal eden Suriye jetine gereken cevabı verdi. Genelkurmay Başkanlığı olayla ilgili raporu tamamladıktan sonra NATO ve BM'yi bilgilendirecek.

Buket GÜVEN/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...