Parayı görünce uçuyor, hukuka gelince kaçıyor

Parayı görünce uçuyor, hukuka gelince kaçıyor

Ekonomi Haberleri

Hukuki konularda Türkiye hükümetiyle masaya oturmakta çekimser davranan Twitter, söz konusu gelirleri olunca şirketlerle masaya oturmaktan geri kalmamış.

Mahkemelerin hukuki konulardaki taleplerini geri çeviren Twitter'ın Türkiye'ye karşı iki yüzlü davrandığı ortaya çıktı. Türkiye'nin "Ofis aç, muhatap bulamıyoruz" açıklamalarına karşı kendi bildiğini okuyan Twitter'ın geçen yıl Türkiye'ye gelerek reklam gelirlerini artırmak için bir ajansa yetki verdiği öğrenildi. Söz konusu anlaşmayla Genart Medya, Twitter'in Türkiye'deki resmi reklam satış ortağı oldu. İş birliği kapsamında, Türkiye'deki reklamveren firmalar, Genart Medya aracılığıyla ürün ve hizmetlerini Twitter kullanıcılarına duyurabiliyorlar. Ayrıca Genart Medya aynı zamanda Twitter ürünlerinin daha etkin kullanımına ilişkin olarak, reklamverenler ve ajanslara yönelik eğitim çalışmaları yürütecek. 9 milyondan fazla üyesi ve 400 milyon dolarlık yıllık gelirini artırmak için Türk şirketleriyle anlaşan Twitter, tek kuruş vergi bile ödemezken hukuki konularda çekimser davranması ise iki yüzlülük olarak değerlendirildi. nbsp;
Ancak siteye erişimin engellenmesiyle Twitter yumuşak karnından vuruldu. Türkiye'deki gelirlerinden olma korkusu yaşayan Twitter, bazı hesapları kapatmaya başlarken, nbsp;Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'ın olumlu yaklaşmaya başladığını söyledi. Elvan,"Twitter'ın, vatandaşlarımızdan gelen talepleri ve mahkemenin kararlarını sürekli olarak cevaplamasını istiyoruz. Türkiye'de bir muhatabımızın olması gerekiyor. Ofis açmaları şart. Bu yönde de arkadaşlarımız girişimde bulundular. Gerekli çalışmaları yapıyorlar. Twitter'dan olumlu bir yaklaşım görüyoruz" dedi. Ocak ayından itibaren TİB'in Twitter'a 600'ün üzerinde başvurusu olduğuna dikkati çeken Elvan, "Ancak bu başvurulara ne bir cevap aldık, ne karşımızda bir muhatap bulabildik, ne de mahkeme kararlarına yönelik Twitter'dan herhangi bir adım geldi. Türkiye Cumhuriyeti devleti kanunlarına bu şirketlerin riayet etmesi gerekir. Bizim hukuk sistemimize uymak zorundalar. Bu şirketler, Türkiye'de herhangi bir vergi de ödemiyorlar. Türkiye'de reklam gelirleri elde edip buna karşılık bir kuruşluk vergi ödemiyorlar" diye konuştu.



İlk adımları atmaya başladı
Reklam pastasını kaybetmek istemeyen Twitter, erişim yasağını kaldırmak üzere hiç görülmemiş hızla 'duygusal' adımlar atmaya başladı. Geçmişte Türkiye'den gelen taleplere cevap bile vermeyen Twitter, erişim yasağı gelmesi sonrası sahte hesapları jet hızıyla kaldırmaya başladı. İlk olarak Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı. Twitter'ın, erişimin engellenmesine zemin hazırlayan diğer mahkeme kararlarını ilgilendiren hesapların da askıya alması bekleniyor. Bu hesapların askıya alınması sonrası, Twitter'e getirilen engellemenin kaldırılması bekleniyor.
Youtube adlı video paylaşım sitesi de Türk mahkemelerince alınan kararları 2 yıl boyunca ciddiye almamış, kapatılmasının ardından ise Türkiye'deki pazar payını kaybetmemek için geri adım atarak işbirliğine gitmişti. nbsp;


Ömer TEMÜR/TÜRKİYE GAZETESİ





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...